AFM-vergunning voor start-up Jungo

0

Start-up Jungo heeft van de AFM het groene licht gekregen voor haar people-to-people hypotheek. “We gaan ons nu klaarmaken voor een lancering in de tweede helft van dit jaar, aldus oprichters Vincent van den Noort (foto) en Jasper Laagland.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Jungo nog voor de zomer uit de startblokken zou komen. De vergunning van de toezichthouder liet echter langer op zich wachten, maar is dan eindelijk toch gekomen. “Wij hebben een volledige vergunning gekregen voor het aanbieden en bemiddelen van hypothecair krediet en staan daarmee onder toezicht van de AFM”, zegt Gerard Looijen, directeur Finance, Risk & Operations van Jungo. “Wij zijn trots dat de AFM hiermee durf toont en zo innovatie mogelijk maakt”.

In een eerder interview met InFinance schetste Van den Noort de ambitie van Jungo om hypotheken te verstrekken die voor een deel worden gefinancierd door investeerders die een hoger rendement zoeken voor hun spaargeld. “Een echte people-to-people hypotheek dus. Wij verbinden via vraag en aanbod huizenkopers met mensen die geld over hebben.”

20% van de hypotheek via de crowd

Bij Jungo kan een huizenkoper zo’n 20% van de hypotheek laten financieren via de crowd. Het resterende deel van de hypotheekschuld wordt gefinancierd door institutionele beleggers. De crowd krijgt volgens Van den Noort binnen acht jaar zijn geld weer terug, de termijn waarin de huizenkoper circa 20% van zijn totale hypotheeksom heeft afgelost. Maar ook tussentijds uitstappen is mogelijk, omdat de investeerder zijn investering kan overdragen aan een andere investeerder. Van den Noort: “Nederlandse hypotheken zijn een veilige investering met een interessant rendement. Nu sparen vrijwel niets oplevert, bieden hypotheken een interessant alternatief. Voorheen onbereikbaar voor kleine investeerders, maar dankzij ons platform kan iedereen binnenkort profiteren van de voordelen.”

Samenwerking met Findesk

In het interview stelde Van den Noort ook dat Jungo bij de start alleen verkrijgbaar zal zijn bij een geselecteerde groep hypotheekadviseurs die samenwerken met Findesk, de adviessoftwaretool van Topicus. Naast de technologische samenwerking met Jungo-aandeelhouder Topicus ligt er ook een andere reden ten grondslag aan de keuze om niet in zee te gaan met de grote serviceproviders. “Aansluiten bij grote distributiepartners kan bij een succesvolle introductie resulteren in enorme aantallen aanvragen. Wij kiezen bewust voor een gecontroleerde en gereguleerde start. Het uitgangspunt is niet om er in het eerste jaar een paar miljard doorheen draaien. Daarmee willen we voorkomen dat bij een succes de organisatie gaat haperen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.