AFM: ‘Verduurzaming eigen woning vooral met spaargeld’

0

Bijna twee op de vijf hypotheeksluiters reserveerden bij het recent afsluiten van de nieuwe hypotheek een bedrag voor verduurzaming. Van de hypotheekbezitters gaf ongeveer 40% aan de eigen woning in het afgelopen jaar (verder) te hebben verduurzaamd. De overgrote meerderheid van de hypotheekbezitters gebruikte hiervoor spaargeld.

Dat blijkt uit twee onderzoeken van de AFM onder recente hypotheeksluiters en onder hypotheekbezitters. De AFM doet regelmatig consumentenonderzoek om de stem van de consument te laten meewegen in haar toezicht.

Hypotheekbezitters

Vier op de tien bevraagde hypotheekbezitters gaven aan de eigen woning in het afgelopen jaar (verder) te hebben verduurzaamd. Met verduurzaming wordt dan bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen of het isoleren van de woning bedoeld. De overgrote meerderheid (bijna 90%) gebruikte hiervoor spaargeld. Een derde overwoog ook verduurzaming maar deed het niet, voornamelijk door de kosten en/of een gebrek aan financiële middelen.

Hypotheeksluiters

Van de bevraagde mensen die recent een nieuwe hypotheek afsloten (maar niet specifiek voor verduurzaming) reserveerden vier op de tien een bedrag voor verduurzaming van de woning. Van alle mensen die een hypotheek afsloten met een andere hoofdreden dan verduurzaming, heeft 20% de hypotheek verhoogd voor het verduurzamen van de woning en 17% gebruikte hiervoor eigen geld. Recente hypotheeksluiters die een bedrag hebben gereserveerd voor verduurzamen geven aan dat de voornaamste redenen zijn om de energierekening te verlagen (83%), omdat het beter is voor het milieu (52%) of omdat dit bijdraagt aan een waardestijging van de woning (49%).

Hypotheekadviesgesprek

De meeste hypotheeksluiters (62%) gaven aan de hypotheek af te hebben gesloten via een tussenpersoon: zelfstandig adviseur, hypotheekwinkel of vergelijkingssite. Onderwerpen die worden meegenomen in het hypotheekadvies hangen sterk af van de leeftijd van de sluiter. Wat opvalt is dat bij vier op de tien starters door de hypotheekadviseur niet werd gevraagd naar een eventuele studieschuld. Ook naar een private lease verplichting wordt in bijna de helft van de gevallen (46%) niet gevraagd door de hypotheekadviseur.

Onderzoek naar kwaliteit hypotheekadvies

Zdenka van Schaik (manager Lenen en Sparen AFM): “Een hypotheekadviseur heeft de wettelijke taak om consumenten een passend advies te geven over hun hypotheek. Betaalbaarheid vormt daarbij een vast onderdeel van het advies. Daarbij moet een adviseur ook nagaan of er andere financiële verplichtingen zijn, zoals bijvoorbeeld een studieschuld of een private lease contract. Wij gaan dit jaar onderzoek doen of hypotheekadviseurs adequaat advies geven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.