AFM verbiedt binaire opties en legt verkoop CFD’s aan banden

0

In navolging van European Securities and Markets Authority (ESMA) treft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) twee nationale productinterventiemaatregelen: het verbod op binaire opties en de verkoopbeperking van contracts for difference (CFD’s). De maatregelen treden vandaag in werking.

De maatregelen volgen op de aankondiging van begin maart dat de AFM deze maatregelen aan het voorbereiden was. Vandaag publiceert de AFM deze maatregelen in de Staatscourant.

AFM benut voor het eerst productinterventiebevoegdheid

Met de inwerkingtreding geldt een verbod om binaire opties in of vanuit Nederland op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan niet-professionele beleggers (retailbeleggers). Het in of vanuit Nederland op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan retailbeleggers is vanaf die datum beperkt mogelijk. Deze maatregelen gelden voor beleggingsondernemingen in Nederland en voor beleggingsondernemingen in een andere EU-lidstaat die met een bijkantoor of Europees paspoort actief zijn in Nederland. De maatregelen wijken inhoudelijk niet af van de tijdelijke ESMA-maatregelen die op dit moment al in Europa gelden.

Het is de eerste keer dat de AFM haar productinterventiebevoegdheid gebruikt. Sinds de invoering van MiFID II en MiFIR begin 2018 beschikt de AFM over deze nationale bevoegdheid. De AFM is één van de eerste toezichthouders in Europa die deze bevoegdheid benut. In tegenstelling tot de tijdelijke maatregelen van ESMA gelden de nationale maatregelen van de AFM voor onbepaalde tijd.

U kunt hier het besluit verbod binaire opties en besluit beperking CFD’s inzien.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar