AFM: UPO’s zijn nu realistischer

0

Uniforme Pensioenoverzichten (UPO’s) gaven tot voor kort een te rooskleurig beeld van het pensioeninkomen van werknemers die deelnemen aan een beschikbare premieregeling. Na aanpassingen van de zeven grote pensioenverzekeraars zijn de UPO’s volgens de AFM nu realistischer.

De toezichthouder voerde eerder dit jaar onderzoek uit naar de informatie die deelnemers krijgen in aanloop naar hun pensioendatum en het vervolgens aankopen van de pensioenuitkering, over de periode 2012-2015. De conclusie luidde dat het pensioeninkomen in de meeste gevallen lager uitviel dan eerder was vermeld op de UPO’s.

Daar zijn volgens de AFM verschillende oorzaken voor. Het getoonde pensioen op het UPO wordt één keer per jaar verstrekt, waardoor het bedrag snel is achterhaald, onder meer door renteschommelingen op de financiële markten. Daarnaast gingen sommige verzekeraars niet uit van de meest recente levensverwachtingen, terwijl daar bij de aankoop van het ouderdomspensioen wel vanuit wordt gegaan. Bij een hogere levensverwachting krijgt een deelnemer minder pensioen.

Realistischer rentetarief

Naar aanleiding van het onderzoek hebben de pensioenverzekeraars verbeteringen doorgevoerd. Een al eerder doorgevoerde aanpassing is dat er niet meer wordt gerekend met een vast rentepercentage voor de aankoop van het pensioeninkomen, maar met een actueler en realistischer rentetarief.

“De AFM is van mening dat de sector met de aanpassingen goede stappen zet om de informatieverstrekking beter te laten aansluiten op de feitelijke situatie”, zegt hoofd Toezicht Verzekeren en Pensioenen Karina Raaijmakers. “Wij zien hierbij de beweging van uniforme informatie naar informatie die aansluit bij de individuele deelnemer. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat dit de deelnemer een realistischer inzicht geeft in zijn inkomen op pensioendatum.”

Bij beschikbare premieregelingen zullen er volgens haar desondanks verschillen blijven bestaan tussen de jaarlijkse informatieverstrekking en het echte pensioeninkomen. “Dat komt door de aard van een dergelijke regeling die maakt dat de pensioenopbouw afhankelijk is van veranderende factoren zoals rente, beleggingskoersen en levensverwachting. Het toezicht op deze pensioenregelingen blijft een speerpunt voor de AFM.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.