AFM start online campagne checkjeaanbieder.nl

0

De AFM ziet een toename in het aantal signalen en consumentenvragen over oplichting en fraude. De toezichthouder start daarom met de online publiekscampagne checkjeaanbieder.nl om mensen meer bewust te maken over hoe oplichters te werk gaan.

Jan Boerboom (afdelingshoofd Marktintegriteit en Handhaving): “Wij zijn voortdurend bezig om frauduleuze praktijken te bestrijden. Dit zijn lastige trajecten, ook omdat veel oplichters vanuit het buitenland actief zijn. Naast het aanpakken van deze partijen waarschuwen wij ook consumenten. Door de toename van het aantal signalen lanceert de AFM de campagne checkjeaanbieder.nl. Hiermee willen wij consumenten bewuster maken van de geraffineerde werkwijze van dit soort partijen, zodat zij weten hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen en schade kunnen voorkomen.”

Fraude en oplichting

In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim 20% van de meldingen en vragen die bij de AFM binnenkwamen over fraude en oplichting. Boerboom: “Er bestaan veel vormen van oplichting waarmee consumenten geld kwijtraken. Zo is er vaak sprake van beleggingsfraude waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Er zijn nepadvertenties met BN’ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden. De laatste tijd krijgt ons Meldpunt Financiële Markten ook veel signalen over nieuwe werkwijzen van de oplichters. Zoals oplichting via datingapps maar ook fraudeurs die zich zelfs voordoen als helpende AFM’ers maar slachtoffers nog een keer oplichten.”

Checkjeaanbieder.nl

De AFM start de online campagne checkjeaanbieder.nl waarmee consumenten meer leren over de geraffineerde werkwijze van oplichters zodat zij weten hoe zichzelf te beschermen. Op de website kunnen consumenten ook controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen. Er is snel te zien of een onderneming wel of niet over een AFM-vergunning beschikt. Ook worden de eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en die van buitenlandse toezichthouders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.