AFM snijdt in eigen bestuur

0

De AFM brengt de raad van bestuur terug van vier naar drie leden. Zelf spreekt de toezichthouder van ‘stroomlijning van het bestuur’. Harman Korte verlaat eind november het bestuur. Merel van Vroonhoven, Femke de Vries en Gerben Everts blijven achter.

Korte gaat zich binnen de AFM richten op andere taken. De toezichthouder wacht met de inkrimping tot de benoemingstermijn van twee bestuursleden eind november afloopt. Gerben Evers wordt herbenoemd voor vier jaar. Merel van Vroonhoven (foto) blijft voorzitter van de raad van bestuur.

Eind vorig jaar kwam de AFM onder vuur te liggen na fouten in de beoordeling van rentederivaten. Veel bedrijven kwamen in de problemen doordat ze die ingewikkelde producten kochten.

Na de kritiek van onder anderen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem werden vier van de vijf leden van de raad van toezicht vervangen, omdat het interne toezicht had gefaald. Een van de nieuwe leden, Annemarie van Gaal, stapte vervolgens een halfjaar later alweer op.

Volgens de toezichthouder past de huidige inkrimping in de in 2015 ingezette lijn om de interne organisatie te vereenvoudigen en het besturingsmodel verder aan te scherpen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.