AFM: ‘Schokbestendigheid financiële sector in snel veranderende omgeving’

0

De AFM constateert dat onzekere economische vooruitzichten en monetaire verkrapping niet hebben geleid tot grote onrust op de financiële markten.

Wel kunnen onderliggende trends en ontwikkelingen de rust doen keren en daarmee een potentieel risico vormen voor de financiële stabiliteit. De AFM ziet risico’s vanuit de macro-economische omgeving, geopolitieke ontwikkelingen, verdere digitalisering, toenemende marktconcentratie en de impact van klimaatverandering op de huizenmarkt. Het is belangrijk dat financiële instellingen en huishoudens voorbereid zijn op eventuele schokken en weerbaar genoeg om deze op te kunnen vangen.

Digitalisering

“De financiële sector ontwikkelt zich in rap tempo. Nieuwe ontwikkelingen zijn altijd spannend en brengen naast kansen ook risico’s met zich mee”, zegt bestuursvoorzitter Laura van Geest (foto). “Voor de AFM is de uitdaging om deze ontwikkelingen goed te monitoren en tijdig in te kunnen spelen op potentiële risico’s. Zo kan de verdere digitalisering de sector voordelen zoals lagere kosten en betere dienstverlening brengen, maar dit kan ook gepaard gaan met risico’s voor de financiële stabiliteit. Door de toenemende afhankelijkheid van IT-systemen ontstaan er cyberrisico’s die grote gevolgen kunnen hebben als essentiële onderdelen van het financiële systeem platgelegd worden. Daarnaast kan het gebruik van kunstmatige intelligentie op de kapitaalmarkten leiden tot een versterking van schommelingen in de economie en eventuele stress in de markt versterken.”

Risico’s huizenmarkt

De totale huishoudschuld in Nederland is verder afgenomen als percentage van het bbp. De verwachting is dat deze dalende trend zich de komende jaren voortzet. Wel is de huishoudschuld in internationaal perspectief nog steeds hoog. De huidige krapte op de woningmarkt en de mogelijke impact van klimaatverandering verhogen het risico dat huishoudens in de toekomst verliezen moeten nemen.

Lees hier de rapportage Financiële Stabiliteit 2024 van de AFM

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.