AFM publiceert visie op passende volmachtbeloning

0

De AFM heeft een interpretatie gepubliceerd van de norm voor passende volmachtbeloning. Het is gebleken dat de markt een veelvoud aan verschillende beloningsmodellen hanteert.

Op grond van de norm, die al sinds 1 januari 2012 van kracht is, moet de beloning aan gevolmachtigde agenten in redelijke verhouding te staan tot de verrichte werkzaamheden. De norm voor passende volmachtbeloning is een zogenoemde open norm. Dit betekent dat aanbieders van verzekeringen en gevolmachtigde agenten daar zelf op een adequate wijze invulling aan moeten geven.

De AFM vindt dat het verrichtingentarief goed aansluit bij de kern van de norm voor passende volmachtbeloning. Het verrichtingentarief legt een directe relatie tussen de verrichte werkzaamheden en de beloning die daar tegenover staat. Voor andere, waardegerelateerde beloningsmodellen (zoals beloningen gebaseerd op een percentage van de premie) moeten strikte waarborgen worden gehanteerd om de passendheid te kunnen garanderen. Als waarborg moet in ieder geval een nominaal plafond worden ingesteld. Productie en omzetelementen zijn niet meer toegestaan. Daarnaast vindt de AFM dat rendementbeloningen niet meer mogelijk zijn.

Aanbieder en gevolmachtigde agent zijn beide verantwoordelijk voor naleving van de norm. Bij het uitbetalen en bij het ontvangen van de beloning moeten zij de norm in acht nemen. De AFM verwacht van verzekeraars en gevolmachtigde agenten dat zij deze nadere invulling toepassen in hun nieuwe beloningsmodellen en dat zij door het instellen van een nominaal plafond ervoor zorgen dat de totale beloning over 2012 ook passend is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.