AFM pakt particuliere turbo-verliezen aan

0

De AFM voert per 1 oktober een aantal beperkingen in die particuliere beleggers beter moeten beschermen tegen de risico’s van turbo’s. Er komt een hefboombeperking, een verplichte risicowaarschuwing en een verbod op handelsbonussen.

De beperkingen gelden voor het in Nederland aanbieden van turbo’s, ongeacht de lidstaat waar de aanbieder gevestigd is. De beperkingen gelden niet voor turbo’s die vanuit Nederland in andere lidstaten worden aangeboden. Uit eerder onderzoek van de toezichthouder bleek dat een ruime meerderheid van de particuliere beleggers met turbo’s veel geld verliezen. Bij de handel in turbo’s leed 68% van de retailbeleggers in de periode van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018 verlies. Gemiddeld verloren beleggers 2.680 euro.

Hefboomlimieten

Turbo’s zijn hefboomproducten: beleggers speculeren op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta. De onderliggende waarde wordt voor een groot deel gefinancierd met geleend geld. Dat verhoogt het risico en kan ertoe leiden dat beleggers hun volledige inleg verliezen. Om dat risico te verminderen, kiest de AFM ervoor om hefboomlimieten toe te passen.

Verplichte risico-waarschuwing

Turbo-aanbieders moeten hun informatie vanaf 1 oktober voorzien van een verplichte waarschuwing, waarin zij een standaard of ondernemingsspecifiek verliespercentage opnemen. Daarmee wil de AFM tegenwicht bieden aan de neiging van aanbieders om potentiële winsten te benadrukken en potentiële verliezen onder te belichten. Beleggers kunnen zo – volgens de toezichthouder – een beter geïnformeerde keuze maken.

Verbod op bonussen

Aanbieders mogen straks geen voordelen in welke vorm dan ook geven om beleggers over te halen om (meer) te handelen in turbo’s. Dergelijke bonussen leiden volgens de AFM de aandacht af van het risicovolle karakter van turbo’s. Ook kunnen ze particuliere beleggers aantrekken die anders niet zouden kiezen voor turbo’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.