AFM pakt bestuurders Goedkopehypotheek.nl aan

0

De AFM heeft bestuurlijke boetes opgelegd aan Goedkopehypotheek.nl en haar feitelijk leidinggevers, de heren Bandstra en Van Doorn. Volgens de toezichthouder was het klantbelang hier ondergeschikt aan het primaire doel van de onderneming, namelijk het behalen van een zo hoog mogelijke omzet.

Goedkopehypotheek.nl was actief als hypotheekadviseur en -bemiddelaar. Eind 2017 heeft zij haar AFM-vergunning ingeleverd. De AFM heeft besloten om de onderneming ondanks de beëindiging toch te beboeten. Daarmee hoopt de toezichthouder duidelijk te maken dat het een bedrijfsuitoefening als deze niet accepteert en daartegen optreedt.

Forse boetes

De boetes zijn in december opgelegd omdat Goedkopehypotheek.nl in de periode van februari 2015 tot december 2017 geen integere uitoefening van haar bedrijf heeft gewaarborgd en Bandstra en Van Doorn daarvoor volgens de AFM medeverantwoordelijk waren. Aan Goedkopehypotheek.nl is een boete opgelegd van 200.000 euro, aan Bandstra een boete van 500.000 euro en aan Van Doorn een boete van 125.000 euro.

AFM: “Voor de overtreding geldt een basisbedrag van twee miljoen euro. De ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid geven geen aanleiding voor een aanpassing van dit basisbedrag. Wel zijn de boetes op gronden van evenredigheid verlaagd.”

De overtreding

In een toelichting op het boetebesluit schrijft de toezichthouder: “De buitendienstmedewerkers van Goedkopehypotheek.nl waren voornamelijk freelancers. De beloning die zij ontvingen was in de praktijk in hoge mate afhankelijk van de omzet die zij behaalden. Deze wijze van belonen is in strijd met verschillende regels die er op zien dat een financiële dienstverlener een beheerst beloningsbeleid voert. Daarnaast heeft Goedkopehypotheek.nl klachten van haar klanten niet in behandeling genomen met de daarbij vereiste mate van zorgvuldigheid en objectiviteit.”

Hiermee heeft Goedkopehypotheek.nl structureel en stelselmatig de wet overtreden. De overtredingen lagen bovendien aan de kern van de manier waarop Goedkopehypotheek.nl haar bedrijfsvoering had ingericht. Doel was primair het behalen van een zo hoog mogelijke omzet en het klantbelang was hieraan ondergeschikt. Per saldo leiden de verschillende overtredingen tot de conclusie dat Goedkopehypotheek.nl geen adequaat beleid heeft gevoerd dat een integere uitoefening van haar bedrijf waarborgde.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.