AFM: ‘Ook open leennormen hebben een grens’

0

In een vraaggesprek met de Kop-Munt redactie waarschuwt Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de AFM, dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. De toezichthouder heeft initiatieven zoals de duurhuurhypotheek en verzilverhypotheken in het vizier.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet over de hele linie een sterke toenemende van het aantal maatwerkhypotheken en merkt daarbij ook een comeback op van de aflossingsvrije hypotheken bij jongere huishoudens. Van Schaik: “Deels aflossingsvrij kan prima werken, maar het is niet verstandig dat een aflossingsvrij deel puur wordt afgesloten om meer te kunnen lenen.”

Grenzen worden opgezocht

Het vaker toepassen van maatwerk is een direct gevolg van de crisis op de woningmarkt. Daarbij worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht, merkt Van Schaik op. De kans dat het mis gaat, wordt groter en dat baart de AFM zorgen. “Instellingen moeten daarom goede procedures en processen hebben, acceptanten en adviseurs moeten duidelijke inhoudelijke handvatten krijgen om vast te stellen wanneer een hypotheekaanvraag verantwoord is en wanneer niet”, aldus Van Schaik in het Kop-Munt gesprek.

Focus op kwetsbare groepen

De toezichthouder let extra scherp op een verantwoorde kredietverlening bij het toepassen van (open) leennormen voor kwetsbare groepen zoals koopstarters, zzp’ers, flexwerkers en mensen die net gescheiden zijn. Maar ook initiatieven als de duurhuurhypotheek of verzilverhypotheken liggen onder een vergrootglas, zegt Van Schaik in het interview.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.