AFM ontvangt meer signalen over dubieuze beleggingen

0

De AFM beoordeelde in de helft van dit jaar 2.752 signalen over mogelijke misstanden. Opvallend daarbij is de toename van het aantal signalen over mogelijk dubieuze beleggingen in valuta en crypto’s. Dit en meer staat in de nieuwe, halfjaarlijkse signalenmonitor van de toezichthouder.

Consumenten en financiële ondernemingen stelden in de eerste helft van 2021 bijna 9.500 vragen aan de AFM. Met haar signalenmonitor geeft de toezichthouder elk halfjaar een toelichting bij de ontvangen vragen, meldingen en signalen.

Het aantal ontvangen signalen over mogelijk dubieuze beleggingsaanbiedingen voor internationale valuta (zogeheten forex) en crypto’s neemt al een aantal jaren toe. De buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren volgens de AFM bovendien steeds vaker op social media. “In veel gevallen gaat het dan om beleggingen met zeer grote risico’s, die de aanbieder niet of nauwelijks benoemt. Zij houden er bovendien regelmatig misleidende en agressieve handelswijzen op na. Vaak verliezen mensen veel geld.”

Succesvolle rechtszaken gedupeerde beleggers

Dat geldt ook voor mensen die bij buitenlandse aanbieders beleggen in cfd’s (contracts for difference), volgens de toezichthouder zeer risicovolle en speculatieve beleggingen. “Het is voor particuliere beleggers vaak erg lastig om verloren geld door malafide partijen terug te krijgen. Toch deden Nederlandse rechters in 2021 vier keer uitspraak in zaken die waren aangespannen door beleggers die veel geld verloren hadden met het handelen in cfd’s. Alle keren was de uitspraak dat de gedupeerden hun inleg moesten terugkrijgen. De rechters meenden dat sprake was van oneerlijke handelspraktijken.”

De AFM raadt particulieren aan niet te reageren op advertenties of telefoontjes van mogelijk dubieuze aanbieders en om toenaderingspogingen te melden bij de AFM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.