AFM onderzoekt vergoeding vervroegd aflossen

0

De AFM verwacht begin 2017 de resultaten te presenteren van haar onderzoek naar de wijze waarop aanbieders de vergoeding bij vervroegd aflossing berekenen. De toezichthouder wil eerst nog meer verschillende betrokken organisaties consulteren.

Sinds de invoering van de nieuwe regels voor het bepalen van de vergoeding bij vervroegde aflossing mag die vergoeding niet hoger zijn dan het financieel nadeel dat een aanbieder heeft door de vervroegde aflossing. De nieuwe regels vloeien voort uit de Europese hypothekenrichtlijn, de Mortgage Credit Directive (MCD).

Minister wil duidelijkheid

In de nieuwe regelgeving staat echter niet beschreven op welke wijze aanbieders concreet invulling moeten geven aan het geleden nadeel van de aanbieder bij vervroegde aflossing. De AFM is daarom op verzoek van de minister van Financiën een onderzoek gestart naar de wijze waarop aanbieders de vergoeding bij vervroegd aflossing berekenen. Daarnaast heeft de toezichthouder AFM al met diverse belanghebbenden over dit onderwerp gesproken.

Nieuwe leidraad

Nadat het onderzoek is afgerond zal de AFM in een leidraad op hoofdlijnen aangeven hoe het financieel nadeel bij vervroegde aflossing op een adequate wijze kan worden berekend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.