‘AFM-norm kan sneu uitpakken voor consument’

0

De AFM-norm waar maandag veel rumoer over ontstond, kan voor consumenten heel sneu uitpakken. Dat betoogde Harrie-Jan van Nunen in zijn webinar op Hypotheek Business Club.  

Het gaat daarbij om hypotheken waarvoor een voorlopig aanbod is uitgebracht in 2016 en een bindend aanbod uiterlijk 1 februari 2017 is gedaan. Is er op 31 januari geen bindend aanbod, dan zijn de normen van 2017 van toepassing. “Dat kan betekenen dat de hypotheek niet haalbaar is, of je op zijn minst meer eigen geld moet inbrengen”, betoogde Van Nunen. Hij noemde als voorbeeld iemand met een medische achtergrond, bij wie het medisch akkoord van de verzekering wat meer tijd in beslag kan nemen. “Als je het dan niet haalt, is dat wel heel erg sneu”, zei Van Nunen.

Update 14 december:
-De Financiële Makelaar heeft een handig document uitgebracht waarin het meest actuele standpunt van AFM is verwerkt.
-De AFM geeft duidelijkheid over toetsmoment nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekking. Bij individuele gevallen kan worden afgeweken.

Oproep

“Blijf dit aanhangig maken”, luidde zijn oproep aan de naar het webinar kijkende adviseurs, “zodat duidelijk is dat dit een norm is die consumenten kan duperen.” De overgangstermijn van een maand tot 31 januari die de AFM nu zal hanteren is wat hem betreft niet genoeg.

In het webinar ging Van Nunen in op de nieuwe hypotheeknormen die in 2017 gelden. Met voorbeelden rekende hij voor welke gevolgen onder meer de nieuwe LTV- en LTI-normen kunnen hebben. Hij maakte bijvoorbeeld duidelijk dat mensen die een alimentatieverplichting naar hun ex-partner hebben, volgend jaar minder kunnen lenen. Lang niet alle adviseurs zijn daar volgens hem van op de hoogte.

Een leerzaam webinar dus, vooral door de vele praktijkvoorbeelden die ondubbelzinnig duidelijk maken wat er allemaal precies verandert in de hypotheeknormen in 2017.

Bekijk hieronder de video van het webinar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.