AFM: Nog steeds overkreditering bij leningen

0

De AFM constateert dat er bij het verstrekken van consumptief krediet nog steeds sprake is van overkreditering. In het Klantbelang Dashboard 2016-2017 schrijft de AFM ook dat kredietaanbieders meer inspanningen moeten verrichten om samen met de klant tot een goede oplossing te komen bij betalingsachterstanden.

De toezichthouder meet jaarlijks met het Klantbelang Dashboard in welke mate banken en verzekeraars het belang van de klant centraal stellen. In het Dashboard 2016-2017 is er onderzoek gedaan naar onder meer het voorkomen van overkreditering en het omgaan met betalingsachterstanden bij aanbieders van consumptief krediet. De AFM constateert dat er hierbij veel ruimte is voor verbetering. Voor 2018 kondigt de AFM een vervolgonderzoek aan.

Overkreditering

De AFM heeft onderzocht in hoeverre overkreditering wordt voorkomen en of er sprake is van een passende vorm van krediet. De kredietaanbieder moet een actief beleid hebben dat erop gericht is om het soort krediet aan te laten sluiten bij het bestedingsdoel van de klant. De AFM is van mening dat de markt zich op dat vlak meer moet inspannen. Daarnaast ziet de AFM onder meer dat kredietaanbieders niet altijd voldoende informatie inwinnen over bijvoorbeeld uitgaven van hun klanten. Of dat ze deze informatie onvoldoende hebben gebruikt bij het bepalen van de financiële positie van de klant. Uit het dossieronderzoek komt naar voren dat dit ook heeft geleid tot overkreditering bij klanten.

Betalingsachterstanden

Volgens de AFM werken kredietaanbieders te weinig aan het achterhalen van de oorzaak van betalingsproblemen of het oplossen ervan. De nadruk ligt volgens de toezichthouder vaak op het innen van achterstanden. Het merendeel van de onderzochte aanbieders handelt nog niet overeenkomstig de leidraad Consument en Incasso, stelt de AFM vast.

Verbeteringen

De door de toezichthouder aangesproken aanbieders hebben inmiddels verbeteracties in gang gezet. De AFM houdt toezicht op de voortgang en gaat in 2018 vervolgonderzoek doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.