AFM neemt accountantsorganisaties onder de loep

0

Onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder medewerkers, managers en partners van de Big 4-accountantsorganisaties heeft aangetoond dat voorbeeldgedrag van leidinggevenden, tijd voor reflectie en portfoliomanagement drie belangrijke factoren zijn die bijdragen aan de kwaliteit van wettelijke accountantscontroles.

Accountantsorganisaties werken aan de verbetering van de kwaliteit van hun wettelijke controles. Het is de ambitie dat dit vanaf 2020 duurzaam op orde is. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek publiceert de AFM praktische handvatten om een kwaliteitsgerichte cultuur bij accountantsorganisaties te bevorderen en te verankeren.

Lijstje van verbeterpunten

De AFM heeft de bijdrage van ruim twintig factoren aan de kwaliteitsgerichtheid van controleteams van accountantsorganisaties inzichtelijk gemaakt door middel van deskresearch, interviews en vragenlijsten, waarbij respondenten hun eigen oordeel gaven over de kwaliteitsgerichtheid. Tien factoren blijken hierbij belangrijk. Zij vormen knoppen waar accountantsorganisaties aan kunnen draaien om de kwaliteitsgerichtheid van hun controleteams (verder) te verhogen. Dat zijn bijvoorbeeld tijdige informatiedeling in het controleteam, het elkaar onderling kritisch (durven) aanspreken en tijd voor reflectie.

‘Met de handvatten kunnen accountantsorganisaties gericht werken aan de kwaliteitsgerichtheid van hun controleteams,’ aldus Ruud de Hollander, hoofd Kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM. ‘Zij kunnen de belangrijkste factoren die hieraan bijdragen vergelijken met hoe hun organisatie deze nu toepast. Zo kunnen zij bepalen welke aanpassingen bijdragen aan hun kwaliteitsgerichtheid én volgen wat het effect hiervan is op het oordeel van medewerkers over kwaliteit.’

AFM houdt vinger aan de pols

Er zijn bijna 1.200 medewerkers van de Big 4-accountantsorganisaties voor het onderzoek bevraagd, van junior stafleden tot directeuren en partners. Zij velden hun eigen oordeel over de geleverde kwaliteit. Zij onderstreepten daarbij veel belang te hechten aan het leveren van kwaliteit en dat hun organisaties vooruitgang boeken bij het verbeteren van de kwaliteitsgerichtheid van hun controleteams. Wel willen ze meer tijd en middelen om te doen wat zij nodig vinden om kwaliteit te leveren.

De AFM voert binnenkort een nieuw onderzoek uit naar de voortgang van het verandertraject bij de Big 4- accountantsorganisaties. De AFM onderzoekt daarbij de bereikte resultaten van de kwaliteitsgerichte cultuur en de bijdrage van kwaliteitswaarborgen aan de verbetering van de kwaliteit van de wettelijke controles.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar