AFM legt boete op aan ProAssist

0

De AFM heeft een bestuurlijke boete van 600.000 euro opgelegd aan ProAssist Nederland Verzekeringen B.V. De boete is opgelegd voor het optreden als gevolmachtigde agent zonder vergunning.

ProAssist heeft volgens de AFM voor rekening van een verzekeraar overeenkomsten met consumenten afgesloten voor de verzekering van mobiele telefoons. Maar het bedrijf had niet de vereiste vergunning van de AFM voor dit ‘optreden als gevolmachtigde agent’. Daarmee heeft ProAssist in de periode van juli 2011 tot februari 2015 de Wet op het financieel toezicht (Wft) overtreden.

Het zonder vergunning van de AFM optreden als gevolmachtigde agent wordt beschouwd als een ernstige overtreding. De vergunning biedt bescherming aan consumenten. Zo’n vergunning wordt pas afgegeven als aan strenge eisen is voldaan.

Concurrentievervalsing

Daarnaast leidt het niet aanvragen van een vergunning volgens de AFM tot concurrentievervalsing, ten opzichte van anderen die wél voldoen aan de wettelijke verplichtingen en heffingen moeten betalen.

Voor de overtreding geldt een basisbedrag van twee miljoen euro. Bij het vaststellen van de hoogte van de boete houdt de AFM rekening met verschillende factoren, zoals de ernst van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid en de draagkracht van de overtreder. De AFM vindt in dit geval een boete van 600.000 euro passend, gezien de omvang en financiële positie van ProAssist. Het bedrijf beschikt inmiddels over een vergunning van de AFM als bemiddelaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.