AFM: ‘Interpretatie van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen’

0

Vanaf 1 juli 2024 zijn adviseurs en bemiddelaars verplicht om consumenten actief te informeren over het bedrag van de afsluit- en doorlopende provisie bij particuliere schadeverzekeringen.

De AFM wil de sector met een interpretatie meer duidelijkheid geven over deze actieve provisietransparantie. “Vanaf 1 juli 2024 treedt het Wijzigingsbesluit financiële markten 2023 in werking over actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen. De wetgever heeft als doel dat de consument zich bewust wordt van het feit dat provisie wordt betaald aan een adviseur en dat daar ook diensten van tegenover staan. Wij hebben veel gesproken met de sector en hebben begrip voor de vragen die er zijn en de belemmeringen die worden ervaren. Met onze interpretatie willen wij duidelijkheid geven over onze visie op de nieuwe regelgeving.”

Toezicht gericht op doel actieve provisietransparantie

AFM: “Vanaf 1 juli 2024 hanteren wij als uitgangspunt voor ons toezicht het doel van de regelgeving. Dus is het voor de consument duidelijk welke dienstverlening hij kan verwachten en tegen welke prijs? En vindt hierover het goede gesprek plaats? Wij blijven in gesprek met de sector over de naleving van de regelgeving in de praktijk. Ook met het oog op de evaluatie die over drie jaar gaat plaatsvinden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.