AFM: ‘In pensioensector nog weinig ervaring met premieovereenkomsten en variabele uitkeringen’

0

Met de herziening van het nieuwe pensioenstelsel komt de premieovereenkomst centraal te staan. Het opbouwen van pensioen via uitkeringsovereenkomsten gaat verdwijnen. Voor ruim twee derde van de pensioenfondsen zal het uitvoeren van premieovereenkomsten nieuw zijn. Ook met het uitvoeren van variabele uitkeringen heeft de pensioensector momenteel beperkte ervaring.

Dat en meer blijkt uit het tweede ‘Sectorbeeld Pensioenen’ van de AFM. Hieruit blijkt dat momenteel veel inactieve deelnemers met een premieovereenkomst een pensioenvermogen onder de 10.000 euro hebben opgebouwd, ofwel onder de afkoopgrens. “Dat roept de vraag op of de inrichting van deze premieregelingen geschikt is om een adequaat pensioen op te bouwen. Wij roepen pensioenuitvoerders op hier extra aandacht voor te hebben bij de transitie naar het nieuwe stelsel. Zij kunnen met deze inzichten hun voordeel opdoen bij de huidige dialoog over de vormgeving van nieuwe premieregelingen”, zegt de toezichthouder.

Keuzebegeleiding is van groot belang

Uit eerder AFM-onderzoek blijkt dat niet alle pensioenuitvoerders deelnemers goed begeleiden bij de keuzes die van invloed zijn op hun (toekomstige) pensioenuitkering. Dit kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor deelnemers. Uit het tweede Sectorbeeld Pensioenen blijkt dat deelnemers nog altijd weinig gebruik maken van de keuzes die zij voor en op pensioendatum hebben, zij blijven over het algemeen in de default. Het is hierom belangrijk dat er tijdens de transitie naar het nieuwe stelsel een goede keuzeomgeving wordt ingericht om deelnemers te begeleiden om keuzes te maken die passen bij hun kenmerken en de risico’s die zij willen en kunnen nemen. De default is onderdeel van deze keuze-inrichting.

Informatie

AFM: “Het Sectorbeeld Pensioenen 2022 is opgesteld op basis van informatie die wij bij 190 Nederlandse pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en PPI’s hebben opgevraagd over het jaar 2020. Vorig jaar deden wij dat voor het eerst. Het gepubliceerde sectorbeeld over 2020 geeft informatie op sectorniveau. Het is een algemeen beeld en is niet op individuele ondernemingen terug te voeren. Om trends in de sector te kunnen volgen herhalen wij in de komende jaren dit onderzoek. De inzichten uit het sectorbeeld maken het mogelijk om ons werk als toezichthouder risico-gestuurd en efficiënt uit te voeren. Ons voornemen is om de informatie jaarlijks met de sector te delen, zodat zij ook kennis kan nemen van de sectorbrede inzichten. Dit biedt individuele fondsen de mogelijkheid om zich te spiegelen aan de sector als geheel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.