
De AFM legt een boete op van 620.000 euro aan E.J. Hogervorst, omdat hij heeft samengewerkt met de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest.
Volgens de AFM had die samenwerking heeft tot doel om Grinta Invest te promoten, beleggers aan te brengen en hen grote bedragen te laten investeren. “Hogervorst fungeert ook als contactpersoon en helpt bij de aanmelding. Hiermee is de ‘fiscaal en financieel adviseur’ medepleger van illegaal vermogensbeheer. Hij heeft zeer hoge provisies ontvangen, waaronder 10% van het door beleggers ingelegde vermogen. Dit heeft ook de hoogte van de boete bepaald.”
Met het geld ervandoor
Grinta Invest was een illegale vermogensbeheerder, waartegen de AFM in november 2021 heeft gewaarschuwd. AFM: “Vermogensbeheerders moeten over een vergunning beschikken. De vergunningplicht is de hoeksteen van het financieel toezicht en draagt bij aan een gelijk speelveld. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle vermogensbeheerders investeringen van beleggers adequaat moeten beschermen. Ook wordt er getoetst of de beleidsbepalers betrouwbaar zijn. Grinta Invest beschikt niet over een vergunning en is verdwenen met het geld van beleggers. Hogervorst heeft dat niet gewild, maar hij heeft Grinta Invest daartoe wel in staat gesteld door met haar samen te werken.”
Finfluencers en andere beïnvloeders
Het bovenstaande staat volgens de toezichthouder niet op zichzelf. In 2021 heeft de AFM een rapport naar buiten gebracht over de geconstateerde valkuilen bij de werkwijze van finfluencers, die ook gelden voor andere beïnvloeders. “Er zijn verschillende valkuilen om alert op te zijn. Beleggingsadvies geven zonder vergunning. Onvoldoende zorgvuldigheid bij beleggingsaanbevelingen. Het aanprijzen van risicovolle producten. Samenwerken met partijen zonder vergunning. Vergoedingen voor het aanbrengen van klanten.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.