AFM extra waakzaam op risico’s financieel systeem

0

De AFM constateert dat er in de afgelopen periode in rap tempo meerdere gebeurtenissen hebben voorgedaan die een potentieel risico vormen voor de financiële stabiliteit.

Dit liep van een ongekende stijging van de gasprijzen afgelopen zomer, acute problemen bij Britse pensioenfondsen, het faillissement van één van ’s werelds grootste cryptobeurzen (FTX) tot de recente problemen bij Amerikaanse banken en de redding van Credit Suisse. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van aanzienlijke inflatie, wereldwijde renteverhogingen door centrale banken en een voortdurende oorlog op het Europese continent.

Nieuwe risico’s

“In een tijd van snelle, opeenvolgende ontwikkelingen op de financiële markten is waakzaamheid geboden zodat wij tijdig potentiële nieuwe risico’s kunnen identificeren en beheersen”, zegt bestuursvoorzitter Laura van Geest (foto) van de AFM. “Neem de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in handelsmodellen. Een programmeerfoutje in een handelsalgoritme kan tot veel onrust op de markten leiden en daarmee potentieel tot een systeemrisico. Vandaar dat marktpartijen die gebruikmaken van AI-modellen in hun risicobeheersing rekening moeten houden met mogelijke negatieve effecten. Daar zien wij nauwlettend op toe.”

Voortdurend toezicht

De AFM heeft binnen haar toezichtgebieden oog voor risico’s die de financiële stabiliteit kunnen aantasten en draagt bij aan het beheersen van deze risico’s via voortdurend toezicht. Zo monitort de toezichthouder belangrijke delen van de Europese kapitaalmarkten, waaronder de gasmarkt. Verder is de AFM de primaire toezichthouder voor de Nederlandse vermogensbeheersector, die een steeds prominentere rol speelt binnen het financiële stelsel. En de AFM houdt de risico’s die klanten van financiële instellingen lopen, nauwlettend in de gaten.

In gesprek met Tweede Kamerleden

Over potentiële risico’s voor het financiële stelsel zal Van Geest volgende week in gesprek gaan met Tweede Kamerleden. Dit is in het kader van het jaarlijkse rondetafelgesprek van DNB, CPB en AFM met de vaste commissie voor Financiën. De aandachtspunten van de AFM zijn bij elkaar gebracht in een notitie die ter voorbereiding naar de Kamer is gestuurd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.