AFM en DSI verlengen convenant over vakbekwaamheid

0

De AFM en Stichting DSI hebben het convenant verlengd dat zij sinds 2018 hebben met betrekking tot de vakbekwaamheid van medewerkers die informeren of adviseren over beleggen. “Het verlengen van dit convenant versterkt het vertrouwen in de beleggingssector”, zegt Tanja Nagel, voorzitter van Stichting DSI.

Het gaat om een stilzwijgende verlenging met twee jaar. Dit betekent dat AFM en DSI het convenant zonder aanpassingen voortzetten. Het convenant volgt uit vakbekwaamheidseisen die zijn opgenomen in MiFID II. Daarin staat dat iemand die informeert of adviseert over beleggingen (relevante personen) aantoonbaar ‘vakbekwaam’ moet zijn. De eisen hiervoor staan beschreven in richtsnoeren van de Europese toezichthouder ESMA. De AFM beschouwt vakbekwaam personeel als een belangrijke randvoorwaarde voor goede beleggingsdienstverlening en een zorgvuldige behandeling van klanten.

Vertrouwen

“Wij zeer content met de continuering van het convenant met de AFM”, zegt Nagel. “DSI-certificeringen zijn een initiatief van de financiële sector zelf om het vertrouwen in de beleggingssector te versterken. Een erkenning van deze certificering door de toezichthouder, biedt een extra bevestiging van de kwaliteit en toegevoegde waarde van een registratie in één van de DSI registers.”

ESMA-richtsnoeren

De AFM en DSI hebben in het convenant afgesproken dat DSI alleen relevante personen toelaat in haar registers die aan deze ESMA-richtsnoeren voldoen. Eenmaal in de registers geldt de verplichting om kennis up-to-date te houden. Hiervoor heeft DSI ‘Permanent Vakbekwaam’ geïntroduceerd. Op basis van door DSI jaarlijks geactualiseerde leerdoelen bieden opleiders dit programma aan gecertificeerden aan. De AFM erkent conform het convenant dat iedereen die in een betreffend DSI-register is opgenomen, vakbekwaam is. Momenteel zijn zo’n 5.000 professionals uit de beleggingssector gecertificeerd in één van de zeven ESMA-registers bij DSI.

Beleggingsonderneming

Met een DSI-registratie voor de relevante personen is overigens niet gezegd dat de onderneming volledig aan de ESMA-richtsnoeren voldoet. De normen in de richtsnoeren zijn breder. Zo zijn er organisatorische eisen voor de onderneming in opgenomen. Ook moet het personeel op de hoogte zijn van interne gedragsregels en procedures van de onderneming (en deze begrijpen en toepassen). Omdat de uitwerking hiervan voor iedere onderneming specifiek is, maakt dit geen onderdeel uit van de certificering bij DSI.

Niet verplicht

Door de verlenging van het convenant blijft naleving van de ESMA-richtsnoeren eenvoudiger voor beleggingsondernemingen. Een DSI-registratie is niet verplicht. Ondernemingen die dit niet willen, kunnen ook zelf per medewerker aantonen aan de AFM dat deze vakbekwaam zijn en hoe dit is georganiseerd binnen de organisatie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.