AFM en DNB verlagen drempels innovatie

0

AFM en DNB verruimen de toegang voor innovatieve diensten tot de markt voor financiële dienstverlening door middel van een nieuwe aanpak. Met Maatwerk voor Innovatie willen zij meer ruimte creëren om ‘onnodige toezichtdrempels’ weg te nemen.

De toezichthouders gaan bij het beoordelen van innovatieve concepten kijken naar het achterliggende doel van beleid en wet- of regelgeving. Als wordt voldaan aan dat doel, benutten de toezichthouders de wettelijke ruimte die zij hebben om maatwerk te bieden. Ook wordt bestaand beleid opnieuw bekeken en zo nodig aangepast in het licht van nieuwe ontwikkelingen.

AFM en DNB schrijven dat in het document Meer ruimte voor innovatie in de financiële sector: Vervolgstappen markttoegang, vergunningen en toezicht. Dit document is als bijlage bijgevoegd bij een brief van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.

Diversiteit sector vergroten

Dijsselbloem schrijft aan de Tweede Kamer dat het document laat zien dat er ‘opnieuw stappen zijn gezet om toetreding tot de Nederlandse financiële sector – met name van innovatieve spelers – te faciliteren’. Door maatwerk te leveren, kunnen deze nieuwe spelers volgens hem een rol spelen in de Nederlandse financiële sector. “Dit is van belang om de diversiteit van de financiële sector te vergroten en concurrentie te bevorderen, wat uiteindelijk ook in het belang is van de consument”, aldus de minister.

Met ingang van volgend jaar kunnen nieuwe partijen ook actief zijn op basis van een deelvergunning, een vergunning met voorschriften of een opt-in-vergunning. Volgens de toezichthouders kwamen er bij de InnovationHub van AFM en DNB in het eerste half jaar 114 verzoeken om informatie binnen van marktpartijen over innovatieve initiatieven in de financiële sector. Ruim driekwart van de vragen gingen over markttoegang en vergunningenbeleid. Innovaties in de sfeer van betalingsverkeer en blockchain-technologie voerden de boventoon.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.