AFM en DNB: ‘Regelgevend kader remt innovatie niet’

0

Er wordt goed gebruikt gemaakt van de InnovationHub en Maatwerk voor Innovatie (Maatwerk), twee initiatieven van DNB en de AFM. Sinds de introductie in 2016 zijn door de toezichthouders in totaal al ruim 650 vragen beantwoord van marktpartijen over innovatie en toezicht: gemiddeld circa vijftig per kwartaal.

Onduidelijkheid over de toepassing van bestaande regelgeving kan een uitdaging zijn

Meer dan de helft van deze vragen kwam van startups, en veel van de vragen gingen dan ook over de reikwijdte van het toezicht. Een grote verscheidenheid aan innovatieve concepten kwam in de vragen aan bod, met een nadruk op vragen over crypto’s en de herziene Europese wet voor het betalingsverkeer (PSD2). Een enkele keer is maatwerk geleverd omdat de toepassing van wetgeving of beleid onnodig knellend, onduidelijk of disproportioneel bleek, valt te lezen in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Continu in dialoog: lessons learned na drie jaar InnovationHub en Maatwerk voor Innovatie’. Met dit rapport roepen DNB en de AFM marktpartijen op om mee te denken over de voortzetting en verdere invulling van de InnovationHub en Maatwerk.

Extra regelgeving niet nodig

Nieuwe regelgeving of beleid blijkt veelal niet nodig te zijn om innovatieve concepten verder te helpen. Beleidsvorming of -herziening bleek maar in een minderheid van alle vragen nodig te zijn, blijkt uit het rapport. “Regelmatig konden partijen geholpen worden met toegankelijke informatie en specifieke toelichting over de huidige regels. We hebben na drie jaar ook niet het idee dat er sprake is van een regelgevend kader in Nederland dat innovatie onnodig remt, maar dat eerder de onduidelijkheid over de toepassing van bestaande regelgeving een uitdaging kan zijn. Soms vraagt dit om het opstellen van nieuw beleid, ofwel maatwerk, maar meestal niet.”

Het is een van de negen inzichten die de toezichthouders in het rapport als hun ‘lessons learned’ beschrijven .

De initiatieven

De AFM-DNB InnovationHub is opgericht in juni 2016 en biedt laagdrempelige en informele ondersteuning bij vragen van marktpartijen over de toepassing van huidige toezichtregels en beleid op hun innovatieve financiële producten, diensten en bedrijfsmodellen. Sinds juni 2017 werkt de InnovationHub ook samen met de ACM. Het initiatief Maatwerk voor Innovatie is in december 2016 toegevoegd aan de InnovationHub en biedt een oplossing voor partijen die bij hun innovatieve concepten tegen onnodig belemmerende toezichtregels of beleid aanlopen, maar die wel voldoen aan het achterliggende doel hiervan. Binnen Maatwerk kijkt DNB en/of de AFM samen met deze partijen hoe de belemmering kan worden verholpen binnen de interpretatieruimte die de wetgever biedt. Wettelijke normen worden hierbij onverkort gehandhaafd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.