AFM en DNB InnovationHub van start

0

Vandaag is officieel de gezamenlijke InnovationHub van DNB en AFM van start gegaan. Hier kunnen nieuwe en bestaande innovatieve marktpartijen in de financiële sector met de toezichthouders in contact kunnen komen over vraagstukken op het gebied van financiële innovatie en regulering.

De InnovationHub is te vinden op de websites van DNB en AFM. Hier is ook een discussiedocument over het toegankelijker toezichtregime gepubliceerd. Met dit document nodigen de toezichthouders financiële marktpartijen uit om te reageren op voorstellen voor een toegankelijker toezichtregime voor innovatieve financiële diensten. Zo worden opties voorgelegd over het verstrekken van een vergunning onder voorwaarden en een vrijwillige bankvergunning (‘opt-in’).

Gecontroleerde speeltuin

De AFM en DNB presenteren zelf ook een aantal scenario’s voor de mogelijke implicaties van innovatie voor de financiële sector en een aantal verkenningen voor aanpassingen binnen en buiten de bestaande wet- en regelgeving. Bij die laatste aanpassingen gaat het vooral om de instelling van een ‘regulatory sandbox’, een soort ‘proeftuin’ die neerkomt op een gecontroleerde omgeving voor het testen van innovatieve financiële producten en bedrijfsmodellen, naar voorbeeld van het initiatief dat de Britse collega-toezichthouder FCA recent nam.

Internationaal beleid

Doel van het discussiedocument is om te peilen welke aanpassingen volgens marktpartijen en andere betrokkenen nodig zijn, om daarmee bij te dragen aan het ontwikkelen van het juiste beleid en om AFM en DNB te helpen om dit beleid af te stemmen met toezichthouders en regelgevers in binnen- en buitenland. Marktpartijen kunnen tot 1 september via de InnovationHub reageren op het discussiedocument, waarbij de reacties –als de inzenders daar geen bezwaar tegen hebben- daar ook worden gepubliceerd.

Uitbreiding InnovationHub

In de tweede helft van 2016 worden de activiteiten verder uitgebouwd, waarbij de InnovationHub uit moet groeien tot een centrale vindplaats van beleidszaken die gerelateerd zijn aan financiële innovatie, zoals raadplegingen, beleidsvoorstellen, veel gestelde vragen en andere informatie. Op termijn kunnen evenementen rondom fintech-thema’s worden georganiseerd, en wordt gedacht aan meer algemene informatie-uitwisselingen rond fintech tussen marktpartijen en toezichthouders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.