AFM: Bewustwording funderingsrisico schiet te kort

0

Woningeigenaren verwachten vaak dat de herstelkosten bij funderingsproblemen (deels) worden betaald door hun verzekeraar of de overheid. Het is een van de conclusies uit de AFM Consumentenmonitor Hypotheekbezitters. Daaruit blijkt ook dat de helft van de hypotheekbezitters sinds het afsluiten van de hypotheek geen contact meer heeft gehad met hun hypotheekadviseur.

Uit de nieuwe Consumentenmonitor Hypotheekbezitters (download pdf) blijkt dat acht op de tien huiseigenaren verwacht geen risico te lopen op funderingsproblemen. Ruim twee derde van de respondenten vindt de kans hierop te klein om zich daarover zorgen te maken. De helft van de hypotheekbezitters in de Consumentenmonitor weet echter niet op welke fundering hun woning staat. Van de hypotheekbezitters die zeggen dat wel te weten, geeft de meerderheid aan dat hun woning op betonnen palen is gebouwd. Een kleine groep (3%) geeft aan dat hun woning is gefundeerd op houten palen.

AFM: “Het is belangrijk dat (aankomend) woningeigenaren zich bewust zijn van de staat van hun fundering, zodat zij het risico op schade goed kunnen inschatten. Mensen verwachten doorgaans dat herstelkosten bij funderingsproblemen (deels) worden betaald door de verzekeraar, gemeente of overheid. Dat is echter niet het geval. Funderingsschade is niet verzekerbaar en woningeigenaren moeten deze kosten zelf betalen.”

Eerder AFM-onderzoek ‘Inprijzen van klimaatrisico’s op de woningmarkt’ (2023) wees al uit dat de groeiende kans op funderingsschade potentieel grote financiële gevolgen heeft voor huiseigenaren. Het onderzoek liet ook zien dat potentiële woningkopers zich vaak niet bewust zijn van het risico op mogelijke funderingsschade. Uit een advies van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) bleek eerder al dat circa 425.000 gebouwen en woningen voor 2035 te maken krijgen met matige tot ernstige schade door aantasting van de fundering.

Overstromingsrisico

Ruim 1 op de 10 hypotheekbezitters acht de kans op een overstroming uit een rivier, kanaal of de zee, die ertoe leidt dat er water in de woning komt te staan, (middel)groot. 1 op de 6 hypotheekbezitters denkt of weet zeker dat hun woning risico loopt op overstroming. Bijna de helft van de hypotheekbezitters geeft aan (onder andere) een beroep te kunnen doen op hun verzekeraar voor de betaling van (een deel van) de herstelkosten als gevolg van een overstroming (46%). Bijna 4 op de 10 geven aan (ook) zelf op te draaien voor deze kosten. Deze percentages zijn vergeleken met 2023 iets toegenomen (ten koste van het aandeel dat het niet weet).

AFM Consumentenmonitor Hypotheekbezitters

Andere opvallende uitkomsten:

  • 4 op de 10 hypotheekbezitters geven aan hun hypotheek te hebben afgesloten via een zelfstandig adviseur en 3 op de 10 direct bij een bank.
  • De helft van de hypotheekbezitters zegt sinds het afsluiten van de hypotheek geen contact meer te hebben gehad met hun hypotheekadviseur; 7 op de 10 vinden de frequentie van het contact met hun hypotheekadviseur voldoende.
  • Het overgrote deel van de hypotheekbezitters zegt tevreden te zijn over het contact met hun hypotheekadviseur.
  • Naar schatting 4 op de 10 hypotheekbezitters hebben een LTV hoger dan 50%.
  • Hypotheekbezitters met overwaarde zijn het meest geïnteresseerd in een opeethypotheek of aanvullend hypotheekdeel; 3 op de 10 vinden deze mogelijkheden interessant.
  • De meeste hypotheekbezitters zouden de overwaarde willen gebruiken voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning.
  • Drie kwart van de hypotheekbezitters met vaste rente geeft aan een rente tussen 1,01% en 3,00% te betalen.
  • Van 1 op de 12 hypotheekbezitters loopt de rentevastperiode binnen 1 jaar of minder af.
  • 1 op de 7 hypotheekbezitters zegt niet te weten hoe zij hun aflossingsvrije hypotheek(deel) gaan  aflossen aan het einde van de looptijd.
  • Ongeveer 1 op de 6 hypotheekbezitters zegt in het afgelopen jaar benaderd te zijn door de hypotheekverstrekker of -adviseur over de risico’s van zijn/haar aflossingsvrije hypotheek.
  • 6 op de 10 hypotheekbezitters met een (deels) aflossingsvrije hypotheek zijn  bereid financiële informatie te delen met hun hypotheekverstrekker om inzicht te krijgen in hun financiële situatie na het aflopen van de hypotheek.
  • 4 op de 10 hypotheekbezitters geven aan hun woning (verder) te hebben verduurzaamd; hiervoor werd in de meeste gevallen eigen (spaar)geld gebruikt.
  • Hypotheekbezitters die verduurzaming overwogen maar er toch van afzagen noemen de kosten en een gebrek aan financiële middelen het vaakst als reden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.