AFM beboet zowel Flow Traders als InsingerGilissen

0

Naar nu bekend is geworden, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al in februari boetes opgelegd aan Flow Traders als InsingerGilissen.

Beide financiële instellingen kregen een bestuurlijke boete opgelegd voor overtreding van de transactierapportageverplichting. Ze hebben de gegevens over transacties niet tijdig aan de AFM gemeld.

Beide krijgen 100.000 euro boete opgelegd

De Autoriteit Financiële Markten heeft Flow Traders op 1 februari 2019 een bestuurlijke boete van 100.000 euro opgelegd voor overtreding van de transactierapportageverplichting. Flow Traders heeft van 21 maart tot 20 juli 2017 gegevens over 140.500 transacties niet tijdig aan de AFM gemeld. InsingerGilissen Bankiers N.V. heeft op 15 februari 2019 eveneens een bestuurlijke boete van €100.000 opgelegd gekregen voor een overtreding van de transactierapportageverplichting. (De rechtsvoorganger van) InsingerGilissen heeft van 6 januari 2015 tot 30 november 2017 gegevens over 21.509 transacties niet tijdig aan de AFM gemeld.

Handelswijze belemmert toezicht AFM

Beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiële instrumenten zijn verplicht de gegevens over deze transacties zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de eerstvolgende werkdag, te melden aan de AFM. De AFM gebruikt de gerapporteerde transacties voor de uitoefening van haar taak als toezichthouder op de financiële markten. De meldingen stellen de AFM in staat om inzicht te krijgen in het (transactie)gedrag en ontwikkelingen op deze markten. Daarbij kan eventueel marktmisbruik worden opgespoord. Het niet tijdig melden van transacties belemmert dit toezicht van de AFM.

Lagere boete dan gebruikelijk

Voor de overtreding geldt een basisbedrag van €500.000. De AFM heeft redenen om de boete voor zowel Flow Traders als InsingerGilissen sterk te verlagen. De AFM waardeert dat beide bedrijven de overtreding zelf hebben ontdekt en aan de AFM hebben gemeld. Zij stelden zich daarbij beide constructief op tegenover de AFM. Bovendien hebben zowel Flow Traders als InsingerGilissen de nodige verbeteringen aangebracht in hun rapportagesystemen, waarmee in de toekomst een volledige rapportage moet worden gegarandeerd. De AFM vindt het daarom passend de overtredingen te beboeten met een bedrag van €100.000.

Zowel Flow Traders als InsingerGilissen hebben geen bezwaar ingesteld tegen het boetebesluit, dat hiermee definitief is geworden.

U kunt hier de volledige besluiten met betrekking tot Flow Traders en InsingerGilissen downloaden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar