AFM beboet schijnconstructie beleidsbepaler

0

De AFM heeft een bestuurlijke boete van 150.000 euro opgelegd aan P. Kloezen van advieskantoor Visie in Hilversum. Zonder getoetst te zijn op geschiktheid en betrouwbaarheid fungeerde hij daar in 2015 als beleidsbepaler. De formele beleidsbepaler van Visie kreeg een boete van 20.000 euro opgelegd, vanwege het faciliteren van deze misstand.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde de bestuurlijke boetes al op 9 november 2017 op aan de heer P. Kloezen en mevrouw N.C. Burgman-Koers. Visie was tot begin 2017 actief als financieel dienstverlener met een vergunning van de AFM. Zij adviseerde onder meer consumenten met een lopende beleggingsverzekering om deze over te sluiten naar fondsen van aan haar gelieerde ondernemingen.

De case

Uit onderzoek van de AFM is gebleken dat bij Visie in de eerste helft van 2015 de persoon die door de AFM was goedgekeurd als beleidsbepaler – genoemde mevrouw N.C. Burgman-Koers – in de praktijk op de achtergrond bleef. Het beleid in werkelijkheid werd bepaald door Kloezen. Door de opgezette constructie was het mogelijk dat Kloezen vrijwel alle beleidsbepalende taken op zich nam en is de situatie ontstaan dat Visie werd geleid door een niet door de AFM goedgekeurde beleidsbepaler.

Hiermee heeft Visie gehandeld in strijd met de Wet op het financieel toezicht (Wft). De AFM merkt Kloezen aan als feitelijk leidinggever aan deze overtreding en heeft hem hiervoor beboet. Tevens merkt de toezichthouder Burgman-Koers aan als medepleger van deze overtreding en heeft ook haar beboet.

Lagere boete

De AFM vindt in dit geval de boetes van 150.000 euro en 20.000 euro passend voor Kloezen en Burgman-Koers. Voor de overtreding geldt een basisbedrag van 2 miljoen euro. Maar mede gelet op de financiële draagkracht van Kloezen en Burgman-Koers is dit bedrag door de AFM aangepast.Het besluit van de toeichthouder kan door belanghebbende(n) nog ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.