AFM Agenda 2022 kleurt groen

0

Op de AFM Agenda 2022 neemt de duurzaamheidstransitie een centrale plaats in. Andere belangrijke aandachtsgebieden zijn de bescherming van retailbeleggers, het voorkomen van marktmisbruik, de transitie naar een nieuw pensioenstelsel en de uitbreiding van het toezicht op accountantsorganisaties.

Deze prioriteiten en andere toezichtactiviteiten van de Autoriteit Financiële (AFM) zijn onder meer gebaseerd op de trends en risico’s die staan beschreven in AFM Trendzicht 2022, zoals de versnelde digitalisering en internationalisering van de financiële sector.

Duurzaamheidstransitie financiële sector

Consumenten en beleggers moeten erop kunnen vertrouwen dat financiële producten die als duurzaam op de markt worden gebracht, dat ook daadwerkelijk zijn. Transparantie is belangrijk in de financiële verslaggeving van bedrijven, schrijft de toezichthouder. De AFM maakt zich komend jaar hard voor een betere verbinding tussen niet-financiële en financiële informatie, ook in het licht van nieuwe Europese wetgeving die in de maak is.

Nieuwe pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel treedt naar verwachting vanaf 2023 in werking. Deelnemers moeten dan meer keuzes maken en de risico’s verschuiven in dit nieuwe stelsel naar hen. De AFM ziet erop toe dat pensioenuitvoerders de deelnemers goed begeleiden bij keuzes en dat ze onderzoeken of deelnemers die risico’s willen en kunnen dragen. Ook houdt de AFM toezicht op een zorgvuldige communicatie richting deelnemers, zodat bij hen realistische verwachtingen worden geschetst over het verloop van hun pensioen.

Extra focus op kwetsbare beleggers

De populariteit van beleggen blijft groeien door de aanhoudende lage rente en een steeds laagdrempeliger aanbod. Daarom wil de AFM extra aandacht geven aan de bescherming van kwetsbare beleggers. Komend jaar kijkt de toezichthouder onder meer naar de online keuzeomgeving, het aanbod van nieuwe beleggingsproducten en kostentransparantie. Ook de activiteiten van finfluencers blijven op de radar staan. In samenwerking met andere Europese toezichthouders wil de AFM scherp blijven op grensoverschrijdende oplichting en onverantwoorde risico’s bij beleggen.

Ook zet de toezichthouder komend jaar in op een betere kwaliteit van meldingen van verdachte transacties en andere vermoedens van marktmisbruik.

Accountantsorganisaties in de spotlights

Veel aandacht en capaciteit zal in 2022 uitgaan naar de uitbreiding van het accountancy toezicht. Vanaf dit jaar voert de AFM het toezicht op de ruim 260 niet-OOB-accountantsorganisaties volledig zelf uit.

Doorlopende activiteiten

De AFM besteedt ook in 2022 een belangrijk deel van haar capaciteit aan doorlopende taken in het toezicht op financiële dienstverlening:
• Toezicht op de ontwikkelingen op de betaalmarkt door middel van onder andere de Betaalmonitor.
• Toezicht op reclame-uitingen door aanbieders van financiële producten en diensten.
• Aan de hand van signalen uit de markt analyses uitvoeren om (potentiële) problemen te identificeren in producten, diensten, instellingen en markten.
• Het volgen van innovatieve ontwikkelingen in de beheerfase van financiële dienstverlening aan consumenten. De AFM beoordeelt aanvragen die worden ingediend via de InnovationHub en controleren de naleving van de zorgplichtvereisten bij nieuwe bedieningsconcepten.
• Het verlenen van vergunningen aan financiële dienstverleners zodat zij hun activiteiten mogen aanvangen.
• Het toetsen van geschiktheid en betrouwbaarheid van beleidsbepalers binnen financiële instellingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.