AFM: adviseur mist inzicht eigen portefeuille

0

De meeste adviseurs hebben meer dan 80% van hun klanten met een hypotheekgebonden beleggingsverzekering geactiveerd. Op individueel niveau noemt de AFM het echter zorgelijk dat sommige adviseurs geen gedetailleerd inzicht hebben in hun eigen portefeuille.

In oktober 2015 vroeg de toezichthouder bij zestig adviseurs met veel beleggingsverzekeringen in hun portefeuille naar de stand van zaken wat betreft de nazorg voor beleggingsverzekeringen. Hieruit blijkt dat sommige adviseurs niet weten uit welk type beleggingsverzekeringen hun portefeuille bestaat. Een andere conclusie is dat er onduidelijkheid bestaat over het verschil tussen adviseren en activeren.

Hersteladvies
Bij hersteladvies gelden volgens de AFM dezelfde adviesregels als voor ieder ander advies over impactvolle financiële producten. “Klanten die aangeven geen hersteladvies te willen, moeten goed worden geactiveerd. Dit betekent dat zij inzicht krijgen in hun situatie en overzicht van de verbetermogelijkheden en zo nodig stappen ondernemen om hun situatie te verbeteren”, aldus de AFM.

Good practices
Uit de ontvangen informatie heeft de AFM ook een aantal good practices gehaald. Zo hebben sommige adviseurs één medewerker (gedeeltelijk) vrijgemaakt om hersteladvies te laten geven. Dit is volgens de AFM efficiënter, omdat deze medewerker gespecialiseerd is in het geven van hersteladvies.

Een aantal adviseurs bleek te beschikken over een informatiedocument voor hersteladvies. Hierin staat waarvoor wel en waarvoor geen kosten gerekend worden. Hierdoor begrijpen klanten vaak beter wat het nut en de noodzaak van hersteladvies is en zijn zij geneigd sneller in te gaan op het aanbod van hersteladvies.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.