AFM: ‘Aandachtspunten voor verzekeringssector’

0

De AFM komt met negen aandachtspunten voor de verzekeringssector voor het op een persoon toesnijden (personaliseren) van premies en voorwaarden op basis van gedrag en data. De toepassing van geavanceerde data-analyse voor gepersonaliseerde verzekeringspremies groeit.

Dit blijkt uit een recente verkenning van de toezichthouder, die constateert dat deze beprijzingstechnieken voordelen bieden, maar ook negatieve effecten kunnen hebben. “Voorbeelden zijn verzekeringen die rijgedrag of levensstijl meten. De toenemende beschikbaarheid van data, geavanceerdere modellen en algoritmes stellen verzekeraars in staat om premies en polisvoorwaarden te personaliseren. Wie veilig rijdt en gezond leeft, betaalt een lagere premie dan iemand die meer risico neemt.”

Risico op onverzekerbaarheid

Gedragsbeprijzing kan volgens de onderzoekers leiden tot veiliger gedrag, een lagere schadelast en welvaartswinst. “Het kan ook verhinderen dat een branche als geheel, bijvoorbeeld taxi’s, wordt uitgesloten. Tegelijkertijd kan geavanceerde risicoselectie leiden tot onverzekerbaarheid, en het niet langer kunnen vergelijken van verzekeringsproducten. Zeker als ook polisvoorwaarden worden gepersonaliseerd.”

Risico’s verkleinen

AFM: “Met negen aandachtspunten geven wij de sector mee om met oog voor de kansen, de risico’s te verkleinen bij het inzetten van gepersonaliseerde beprijzing. Voorbeelden hiervan zijn het niet verplicht stellen van het delen van gedragsdata, het borgen van de verzekerbaarheid van klanten en het rekening houden met hoe beïnvloedbaar het gemeten gedrag is.”

Oproep tot dialoog

“Bij misstanden hebben wij de mogelijkheid om in te grijpen, onder meer op basis van de normen voor productontwikkeling”, schrijft de AFM. “Bij dit thema zijn meer dan ooit de eigen verantwoordelijkheid en het morele kompas van verzekeraars van belang. Wij moedigen initiatieven van de sector aan om hierover door te denken. Onder meer omdat de tegendruk vanuit consumenten beperkt is en concurrentiedruk het morele kompas kan overschaduwen. Wij blijven zelf de ontwikkelingen nauwgezet volgen en gaan graag de dialoog aan met de sector en andere betrokken stakeholders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.