Aflossingsvrije hypotheek verhuist vaak volledig mee

0

Bestaande aflosvrije hypotheken worden bij verhuizing vaak volledig meegenomen naar de nieuwe woning. Volgens Vereniging Eigen Huis ligt het percentage een-op-een verhuizingen zelfs op 90%. Het ongewijzigd voortzetten van een hoge aflossingsvrije lening is niet zonder risico’s, waarschuwt VEH.

Als bij een verhuizing een nieuwe hypotheek wordt afgesloten moeten adviseur én koper eerlijk en kritisch naar de risicofactoren kijken, zegt VEH. “Het ongewijzigd voortzetten van een hoge aflossingsvrije lening kan een risico opleveren voor de toekomstige betaalbaarheid van de hypotheeklasten. De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen.”

Marktanalyse

Onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis laat zien dat 90% van de doorstromers hun aflossingsvrije hypotheek mee verhuist naar de volgende woning. Dit blijkt uit een analyse – uitgevoerd door HDN – van bijna 142.000 hypotheekaanvragen van huiseigenaren die in 2017 en 2018 verhuisden.

Hypotheekvoorbeeld

Maarten en Maud verkopen hun huis en kopen een nieuwe woning met een hypotheek van 395.000 euro. Op hun oude huis zat een volledig aflossingsvrije hypotheek van 185.000 euro. De nieuwe hypotheek mag maximaal voor de helft aflossingsvrij zijn. Zij kunnen hun oude aflossingsvrije lening dus helemaal meenemen.

VEH stelt op basis van de analyse vast dat klanten en adviseurs zich in de praktijk bij een nieuwe hypotheek op de grens van maximaal 50% aflossingsvrij focussen. Er wordt volgens de belangenbehartiger meestal niet aangestuurd op verder aflossen. VEH: “Van de ruim 60.000 doorstromers die voor hun nieuwe huis een meer dan 90% een hypotheek afsloten, leent twee derde meer dan 40% van dat bedrag aflossingsvrij. De meeste van hen zijn tussen de 35 en 50 jaar oud. Gemiddeld wordt bij een verhuizing 145.500 aflossingsvrij geleend.”

 

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.