Aflossen hypotheek vaker genoemd als beleggingsdoel

0

De laatste maanden stijgt het aantal beleggers dat de aflossing van de hypotheek of aankoop van een huis als doel heeft. Dit percentage is sinds september 2018 gestegen van 7% naar 12%. Het voornaamste beleggingsdoel blijft de aanvulling op het toekomstig inkomen, blijkt uit de ING BeleggersBarometer.

Bijna een derde van de beleggers (30%) heeft overigens helemaal geen concreet doel voor ogen. Wel lijken meer beleggers te kiezen voor beleggen in beheer. Waar in september 2018 nog 53% zelf belegde, is dit gedaald naar 47% in januari 2019.

ING BeleggersBarometer

De barometer komt in januari uit op een stand van 104 punten. Daarmee heeft het beleggersvertrouwen zich in de eerste maand van 2019 nog niet hersteld ten opzichte van de dip van vorig jaar toen een stand van 105 punten werd genoteerd. Meer dan de helft van de beleggers (57%) zag de waarde van de eigen beleggersportefeuille dalen in de afgelopen drie maanden. Toch zijn beleggers niet heel negatief. 42% verwacht dat de waarde van de eigen portefeuille weer aantrekt in de komende drie maanden en nog eens 36% verwacht dat deze waarde ongeveer gelijk blijft. En derde verwacht dat ook de persoonlijke financiële situatie verbetert in de komende maanden.

Pieken en dalen

Van de beleggers (34%) die aangeven onrustig te worden van de koersdalingen zoals die zich in de afgelopen maand voordeden, heeft bijna de helft (47%) geen ervaring met dergelijke dalingen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Het afgelopen jaar is het eerste negatieve beursjaar sinds 2011, maar ondanks dat de AEX ruim 10% daalde is het echt geen extreem jaar. Ook nieuwe beleggers weten nu uit de praktijk dat koersen niet in een rechte lijn stijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.