‘Aflosnota’s hypotheekverstrekkers voldoen aan transparantie-eisen’

0

Bij het vroegtijdig oversluiten van een hypotheek, wordt er bij de oude bank een zogenaamde aflosnota aangevraagd. De aflosnota bevat een berekening van een boete, omdat de bank geld misloopt wanneer de klant voortijdig vertrekt naar een andere verstrekker. Voorheen waren deze boeteberekeningen niet transparant waardoor klanten de bedragen niet konden checken. Zo bleek uit eerder onderzoek van Ikbenfrits dat veel banken niet alle benodigde informatie verstrekten in hun boeteberekening. Uit nieuw onderzoek naar de aflosnota’s blijkt dat de nota’s compleet zijn en aan de leidraad van de AFM voldoen.

In 2019 heeft Ikbenfrits een onderzoek uitgevoerd naar twaalf verschillende banken en hypotheekverstrekkers. In dit onderzoek zijn hun aflosnota’s bekeken om te checken of ze voldoen aan de bindende transparantie richtlijnen van de AFM. De conclusie was destijds dat veel banken de richtlijnen van een boeteberekening niet naleefden. Slechts twee banken hadden hun berekening op orde, bij alle overige banken ontbrak belangrijke informatie.

AFM-leidraad

De AFM heeft in 2017 een leidraad voor boeteberekeningen opgesteld. Hierin staat dat banken de oversluitboete allemaal op dezelfde manier moeten berekenen en transparant moeten communiceren naar hun klanten. Zo kan de klant berekenen hoe het bedrag tot stand is gekomen. Voordat deze leidraad was uitgebracht, berekenden banken de oversluitboete allemaal op eigen wijze en was het onduidelijk voor klanten waar het bedrag vandaan kwam. Ook werden boetes vaak verkeerd gecalculeerd, waardoor klanten duizenden euro’s teveel betaalden.

Transparantie-eisen

Inmiddels heeft Ikbenfrits een nieuwe check uitgevoerd om te controleren of banken er beter voor staan. Voor dit onderzoek zijn dezelfde banken meegenomen die in de analyse van 2019 zijn uitgelicht, met uitzondering van Westland Utrecht omdat deze bank gefuseerd is met ING. Dit maakt een totaal van elf banken. Hun aflosnota’s zijn gecontroleerd op dezelfde punten van transparantie uit de leidraad van de AFM. De onderzoekers zeggen blij te zijn om te vermelden dat al deze banken enorm vooruit zijn gegaan. “Alle banken gaven de benodigde informatie aan hun klanten door. Klanten waren hiermee in staat om, indien nodig, de boeteberekening na te rekenen.”

Opvragen van de aflosnota

Waar nog onderling verschil is, is bij het opvragen van de aflosnota. Veel banken bieden een digitale omgeving aan waar je de hoogte van de boeteberekening kunt inzien en opvragen. De specificatie van de berekening krijg de klant vervolgens binnen een paar dagen thuisgestuurd. Andere banken bieden deze optie niet, zoals de grootbanken ING en ABN AMRO. Hier kan de aflosnota alleen telefonisch opgevraagd worden en is er geen digitale omgeving waar de hoogte van de nota ingezien kan worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.