‘Afkoelende trend op woningmarkt zet door’

0

Het aantal biedingen en bezichtigingen per woning is in juli wederom teruggelopen. In de afgelopen drie maanden werd een gemiddelde woning iets meer dan zeven keer bezichtigd, waar dit vorig jaar in dezelfde periode nog ruim twaalf was. Een daling van 41,6%, zo constateert Makelaarsland uit interne cijfers. “We gaan langzaam terug naar een wat gezonder evenwicht in de woningmarkt”, zegt directeur Gijs van Wijgerden.

Het driemaands gemiddelde lag in april tot en met juni van dit jaar op acht bezichtigingen per woning. Van Wijgerden: “Van mei tot juli meten we gemiddeld 7,3 kijkers. Tot begin dit kalenderjaar lag dit getal op gemiddeld tien bezichtigingen of meer per woning. In het voorjaar constateerden we vervolgens een kentering. De afkoeling op de woningmarkt is daarna niet meer gestopt, al lijken de meeste cijfers wel wat te stabiliseren. Voor de derde keer op rij hangt het verschil met dezelfde periode van het voorgaande jaar rond de (minus) 40%.”

Minder biedingen

Het aantal biedingen per woning wordt blijft dalen. In de afgelopen drie maanden ontving een verkoper gemiddeld vier biedingen, in 2021 waren dat er in deze periode nog zes. Ook dalen het aantal biedingen boven de vraagprijs. In juni werd in 71% van de gevallen overboden, tegenover 58% in juli. Gedurende 2021 was dit respectievelijk 88 en 76%. Van Wijgerden: “De voorzichtigheid sluipt steeds meer in de markt. Verkopers moeten ook een beetje wennen aan de veranderende woningmarkt en rekening houden met minder bezichtigingen en biedingen.”

Doorlooptijden lopen verder op

Van Wijgerden: “In tegenstelling tot begin van dit jaar lopen nu ook de doorlooptijden op in de top twintig steden van Nederland. Een huis staat nu gemiddeld 41 dagen te koop, hetgeen het hoogste aantal is sinds april vorig jaar. In juli 2021 duurde het 26 dagen om een woning van de hand te doen; ruim twee weken minder dan afgelopen maand. De doorlooptijd in de rest van Nederland ligt lager met 33 dagen. Opvallend daarbij is dat dit vorig jaar in dezelfde periode juist langer duurde (38 dagen).”

Verschil steden en rest van Nederland

Hoewel een huis in de grote stad langer te koop staat, krijgt het uiteindelijk wel meer bezichtigingen dan erbuiten. Van Wijgerden: “Een woning in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag wordt gemiddeld 9,9 keer bekeken. Daarmee is wel sprake van een daling van 38,9% ten opzichte van vorig jaar, toen er nog 16,2 bezichtigingen per huis waren. Een verschil dat steeds groter wordt: vorige maand was het verschil nog 34,7% en daarvoor was het 30,7%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.