Aegon: ‘Werkgevers niet klaar voor nieuw pensioenstelsel’

0

In 2019 werd het pensioenakkoord gesloten. Daarin spraken het kabinet en werknemers- en werkgeversorganisaties af welke vorm het nieuwe pensioenstelsel krijgt. Een grondige renovatie die veel werk met zich meebrengt. Zoveel werk zelfs, dat het kabinet heeft besloten om de invoering met een jaar op te schuiven naar 1 januari 2027. Bijna de helft van de werkgevers heeft geen idee wat het pensioenakkoord inhoudt. En dat terwijl het nieuwe pensioenstelsel veel van hen zal vragen.

Dat een jaar uitstel geen overbodige luxe is, blijkt uit onderzoek van Ipsos en Aegon Cappital. Marianne de Boer (foto), CEO van Aegon Cappital: “Bij de meeste werkgevers staat het pensioenakkoord bepaald niet hoog op de agenda. Sterker nog, 12% van de 250 ondervraagde werkgevers is totaal onbekend met het pensioenakkoord. En nog eens 34% heeft er wel van gehoord, maar weet niet wat het inhoudt. Toch beseffen werkgevers dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het pensioen van hun werknemers en daarmee ook voor de aanpassingen die het nieuwe stelsel van hen eist.”

Onduidelijkheid

Door de onduidelijkheid zijn er nog maar weinig ondernemingen die zich actief voorbereiden op het nieuwe akkoord. Slechts de helft heeft een begin gemaakt, onduidelijkheid en deze groep beperkt zich tot nu toe voornamelijk tot ‘inlezen’. De Boer vindt dat zorgelijk: “Een groot risico is dat bedrijven actie hierop blijven uitstellen. Mogelijk ontstaat er dan een stuwmeer in 2026 waarbij adviseurs en uitvoerders tegen capaciteitsissues aanlopen. De overheid en de pensioensector moeten werkgevers gaan stimuleren, want als een werkgever begin 2027 niet klaar is, heeft dat gevolgen voor zijn pensioenregeling. Zijn pensioenuitvoerder mag de bestaande regeling dan simpelweg niet meer uitvoeren.”

Extra zorgen

Met het juiste kennisniveau zien werkgevers de voordelen van het pensioenakkoord en zijn ze eerder bereid te starten met de voorbereiding. De Boer: “Maar extra kennis leidt ook tot extra zorgen. Werkgevers die meer weten zijn vooral bang dat hun bedrijf niet op tijd klaar zal zijn voor het akkoord. Voor pensioenuitvoerders ligt hier een belangrijke taak. Werkgevers verwachten van hen dat ze tijdig en duidelijk communiceren over wat het pensioenakkoord inhoudt, wat de gevolgen zijn voor werknemers en wat de kosten zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.