Aegon geeft thuiswerker recht om onbereikbaar te zijn

0

Deze week is er met FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie een nieuwe cao voor de werknemers van Aegon gesloten. De cao is in coronatijd onderhandeld en dat komt terug in het eindresultaat. Zo krijgen mensen die thuiswerken het recht om onbereikbaar te zijn op de momenten dat ze vrij zijn.

Maarten Edixhoven, CEO van Aegon Nederland: “De afgelopen maanden is nog duidelijker geworden hoe belangrijk een goede balans tussen werk en privé is. Daar wil ik blijvende aandacht voor houden, door te zorgen dat de mogelijkheden om flexibel te kunnen werken zowel technologisch als qua personeelsregelingen op orde zijn. We hebben tijdens de corona crisis gezien dat onze werknemers zelf het beste weten wat een goede balans voor hen is. Dat heeft zelfs geleid tot een hogere klanttevredenheid. Maar we hebben ook gezien dat thuis meer de werkvloer is geworden. Daarom bieden we onze mensen nu ook het recht om onbereikbaar te zijn op de momenten dat je vrij bent.”

Coronabonus

Om alle medewerkers te bedanken voor hun inzet gedurende de coronaperiode kent Aegon per 1 oktober 2020 een Hoofd-koel-hart-warm bonus toe van 250 euro bruto. Per 1 januari 2022 ontvangen medewerkers nogmaals een eenmalige uitkering van 250 euro bruto.

Pilot onbeperkt verlof & opnemen sabbatical

Aegon wil werknemers ook meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid geven bij het opnemen van verlof. De verzekeraar start in 2021 een pilot met het opnemen van onbeperkt verlof, wat inhoudt dat er geen maximum aan het aantal op te nemen dagen meer is. De medewerker bepaalt zelf in overleg met zijn of haar leidinggevende hoeveel verlof hij/zij nodig heeft.

Daarnaast komt er ook de mogelijkheid om een deels betaalde sabbatical op te nemen. Medewerkers in dienst bij Aegon mogen hier elke 7 jaar gebruik van maken, waarbij zij de eerste maand 70% en de tweede maand 50% krijgen doorbetaald tegen 100% pensioenopbouw.

Loonsverhoging

De looptijd van de cao (en het overeengekomen sociaal plan) is van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2022. Op 1 oktober 2020 wordt een algemene loonsverhoging toegekend van 0,5% van het op 30 september 2020 geldende salaris en op 1 maart 2021 van 1% van het op 28 februari 2021 geldende salaris. Afgesproken is dat de loonsverhoging van 0,5% per 1 oktober 2020 minimaal 250 euro bruto per jaar op fulltime basis bedraagt. De salarissen en de salarisschalen worden verhoogd met voornoemde percentages.

Met ingang van 1 oktober 2020 wordt de eigen bijdrage voor medewerkers aan de pensioenregeling verlaagd van 4,39% naar 3,39% van de pensioengrondslag. Per 1 juli 2021 wordt de eigen bijdrage aan de pensioenregeling nogmaals verlaagd naar 2,89% van de pensioengrondslag. De pensioentoezegging aan de medewerkers vanuit Aegon blijft ongewijzigd.

Klik om toegang te krijgen tot Onderhandelingsresultaat-Aegon-cao-en-sociaal-plan-2020-2022.pdf

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.