Aegon deelt hypotheekdata met CMIS-kantoren

0

Adviseurs die zijn aangesloten bij CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur) kunnen via HDN nu ook actuele hypotheekdata van klanten met een Aegon Hypotheek opvragen en zonder wachttijd direct digitaal ontvangen.

Hiertoe zijn Aegon Hypotheken, HDN, Faster Forward en CMIS Franchise deze week een pilot gestart waarin de nieuwe werkwijze voor het opvragen van actuele hypotheekdata van Aegon-klanten wordt getest.

De actuele hypotheekdata wordt direct en zonder aparte inlog geleverd in het systeem dat de hypotheekadviseur gebruikt. Bijvoorbeeld data over de openstaande hypotheekschuld van klanten en de opbouw van verschillende leningdelen. Ook kunnen adviseurs op deze wijze hun hele Aegon-portefeuille actueel houden, waardoor ze hun klanten proactief kunnen ondersteunen. Bovendien is de kans op het maken van fouten kleiner geworden, omdat er nu minder handmatige doorvoeringen plaatsvinden.

Uitgebreide pilot

Niet alleen het delen van hypotheekgegevens wordt in deze pilot getest. Ook is het binnen de pilot mogelijk om vanuit het adviespakket van de adviseur het ‘Omzetten van een lening(deel)’ en het ‘Ontslag van de Hoofdelijke Aansprakelijkheid’ aan te vragen. Zo hoeven adviseurs niet meer elke keer in te loggen op het Aegon-portaal, waardoor aanvragen van klanten sneller en efficiënter verwerkt worden.

HDN

De pilot is onderdeel van het HDN-project Actuele hypotheekgegevens delen (IA/IX). Met het IA bericht verstuurt de adviseur vanuit zijn of haar systeem een verzoek naar de geldverstrekker om actuele hypotheekdata voor een specifieke klant te delen. Met het IX bericht stuurt de geldverstrekker deze actuele hypotheekdata retour. In de lopende pilot hebben CMIS en Aegon deze berichten ingebouwd en kunnen zij actuele hypotheekgegevens met elkaar uitwisselen. HDN wil deze dienst graag parallel aan de pilot bij meerdere aanbieders en voor meer adviseurs beschikbaar maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.