Adviseurs dagen DNB voor rechter

0

Een groep onafhankelijk financieel adviseurs heeft bij de bestuursrechter in Rotterdam een beroepsprocedure aangespannen tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Deze adviseurs namen in 2011 het initiatief om een 100% transparant werkende verzekeraar op te richten, waarbij de winst volledig terugvloeit naar de polishouders. ,,DNB weigert echter om de benodigde vergunning af te geven. DNB wil niet dat er wordt afgeweken van hetgeen gebruikelijk is in de financiële sector.

Na meer dan anderhalf jaar overleg met DNB is voor de initiatiefnemers de maat vol, zij hebben de rechter gevraagd om DNB te dwingen de aangevraagde vergunning af te geven”, aldus   Pjotr van Tilburg, woordvoerder van de nieuwe verzekeringsmaatschappij genaamd Onderlinge Assurantie Waarborg Maatschappij (OAWM).

OAWM combineert transparantie met kleinschaligheid, waardoor polishouders precies kunnen zien wat er binnen hun verzekeraar gebeurt. Van Tilburg: ,,Voor adviseurs die dit verzekeringsmodel kiezen voor hun relaties wordt door OAWM eigen onderlinge waarborgmaatschappij opgericht, waarvan alle werkzaamheden worden uitgevoerd door een centraal administratiekantoor. Als de rechter oordeelt dat DNB de aangevraagde vergunning moet afgeven, staat dit verzekeringsmodel open voor heel Nederland, wat kan leiden tot een radicaal ander verzekeringslandschap dan wij nu kennen.”

Financieel dienstverleners moeten transparant zijn over de eigen verdiensten, verzekeraars hoeven dat niet. Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in verzekeraars zich op een historisch dieptepunt bevindt. Om het vertrouwen in de sector te herstellen heeft een groep onafhankelijk financieel adviseurs een onderlinge waarborgmaatschappij opgericht, die net als zijzelf 100% transparant opereert. Van Tilburg: ,,Die transparantie wordt bereikt door alle werkzaamheden van de verzekeraar onder te brengen in een speciaal hiertoe opgerichte service provider. Omdat de geldstroom tussen risicodrager en service provider onder de BGfo valt, is gegarandeerd dat de verzekeraar per polis inzichtelijk maakt welk deel van de premie naar de service provider gaat ter afdekking van maatschappijkosten.”

Van Tilburg: ,,Winsten van financiële instellingen gaan naar bestuurders en aandeelhouders van die bedrijven, terwijl de afgelopen jaren op een pijnlijke manier is gebleken dat het risico grotendeels bij de belastingbetaler ligt. En als het risico bij de gewone man ligt, dan hoort het rendement daar ook naartoe te gaan. Daarom laten wij van iedere euro premie zien hoe deze wordt besteed, waarna we het resultaat volledig uitkeren aan onze
polishouders.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.