Adviseur moet nauwer betrokken worden bij aflosvrij-dossier

0

Om adviseurs te ondersteunen bij het informeren en adviseren van klanten met aflossingsvrije leningen, biedt Nationale Hypotheekbond in oktober gratis de nieuw ontwikkelde tool ‘Aflossingsvrij’ aan binnen het Hypotheekbond CRM.

De adviseur kan met deze tool een rapport ‘Hypotheek Nu & Straks’ genereren, dat hij de klant kan bespreken. Het rapport geeft klanten op basis van een rapportcijfer inzicht in hoe hun hypotheek ervoor staat. Daarnaast reikt het mogelijkheden aan hoe dit rapportcijfer verbeterd kan worden. De betaalbaarheid van de hypotheek op einddatum vormt een belangrijk onderdeel van dit rapport.

De tool is enerzijds gebaseerd op het AFM model (namelijk LTV en tijd tot het eerste event; pensionering of einde looptijd). Daar is door de Nationale Hypotheekbond nog de dimensie leeftijd aan toegevoegd, omdat geldverstrekkers vanaf leeftijd 57 voor verlenging of herfinanciering beoordelen op basis van pensioeninkomen. Tevens kan het (pensioen)inkomen en het beschikbare vermogen om af te lossen worden toegevoegd om daarmee een beter beeld te krijgen van de betaalbaarheid van de hypotheek op einddatum.

Intermediair buiten spel

Het Financieel Stabiliteitscomité – met daarin vertegenwoordigers van DNB, AFM en het ministerie van Financiën – heeft eerder uitgesproken dat kredietverstrekkers bij de ontwikkeling van een gerichte aanpak voor de risico’s van aflossingsvrije hypotheken, ook het intermediair betrekt. Volgens Nationale Hypotheekbond zijn er echter maar weinig geldverstrekkers die in de praktijk hun intermediairs daadwerkelijk nauw betrekken in campagnes bij de informatievoorziening aan klanten en het aanbieden van oplossingen.

“Met het aanbieden van deze tooling hopen wij ook dat geldverstrekkers hun businesspartners nauwer gaan betrekken bij het informeren en adviseren van klanten. Zo biedt Hypotheekbond CRM de mogelijkheid om per klant vast te leggen wat hij/zij besluit op basis van de verstrekte informatie”, aldus Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond.

Meer specifieke oplossingen

Het viel Nationale Hypotheekbond ook op dat maar weinig geldverstrekkers specifieke oplossingen bieden voor klanten met aflossingsvrije leningen. “Denk daarbij aan extra boetevrije aflosmogelijkheden (eventueel uit een polis), de looptijd verlengen, de lening deels omzetten zonder drempels of de  hypotheekrente ‘door kunnen rollen”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.