‘Adviseur kan aanjager worden op gebied van duurzaamheidsmaatregelen’

0

Financieel adviseurs lijken bij uitstek de beste uitgangspositie te hebben om consumenten te adviseren op het gebied van duurzaamheidsmaatregelen. De sector opereert echter nog gefragmenteerd en heeft te maken met tegenstrijdig overheidsbeleid. Betere samenwerking en uitwisseling van kennis kan leiden tot versnelling van maatregelen die consumenten nemen op het gebied van duurzaamheid, maar kan ook de continuïteit van de kantoren van financieel dienstverleners versterken.

Bureau DFO heeft, daartoe in staat gesteld door verzekeringsmaatschappij Ansvar, gesprekken gevoerd met financieel adviseurs over hun visie en activiteiten op het gebied van duurzaamheid. De resultaten van de deze interviews zijn gebundeld in een verslag.

Draagvlak bij consumenten

Adviseurs geven aan dat er bij consumenten breed een draagvlak is om het onderwerp ‘duurzaamheid’ bespreekbaar te maken. Het onderwerp wordt maatschappelijk relevant gevonden en er zijn relatief weinig consumenten die, wanneer de adviseur dit onderwerp aanroert, aangeven dat dit onderwerp hen niet interesseert.

Beleggen en hypothecair krediet

Jurjen Oosterbaan Martinius (foto), directeur van Bureau DFO: “Op dit moment speelt het onderwerp duurzaamheid in gesprekken van financieel adviseurs met consumenten primair bij gesprekken over vermogensopbouwproducten en hypothecair krediet en nog in mindere mate bij bijvoorbeeld schadeverzekeringen. Op dit moment is er nog weinig sprake van uitwisseling van ervaringen en inzichten op het gebied van duurzaamheid tussen de verschillende financiële sectoren.”

Belemmeringen

Er zijn meerdere belemmeringen die in de praktijk de daadwerkelijke invoering van duurzaamheidsmaatregelen vertragen. “Aan de zijde van de consument is dit vooral onvoldoende inzicht in de herkenbaarheid en betrouwbaarheid van ondernemers die de gewenste maatregelen ook kunnen implementeren. Aan de zijde van de overheid is er op meerdere gebieden sprake van tegenstrijdig beleid. Ook aan de zijde van de adviseurs zijn belemmeringen. Deze laatste liggen onder meer op het gebied van kennis en het vergoedingsmodel.”

Positie adviseurs kansrijk

Oosterbaan: “Duurzaamheid zal in de komende jaren een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s worden. Financieel adviseurs lijken bij uitstek een beroepsgroep die binnen deze ontwikkeling in de communicatie naar consumenten een belangrijke rol te kunnen spelen. Veel van de maatregelen die consumenten kunnen nemen zullen een sterk lokaal karakter hebben, doordat bijvoorbeeld bepaalde maatregelen met meerdere consumenten die dicht bij elkaar wonen samen worden genomen of door plaatselijke ondernemers worden uitgevoerd. Juist de financieel adviseur die vaak een sterke lokale positie heeft, kan hierbij een verbindende rol vervullen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.