Adviseur gebruikt voordelen brondata onvoldoende

0

Werken met brondata gaat volgens Robert Harreman, algemeen directeur Ockto, hoe dan ook de norm worden binnen de hypotheeksector. Daarom is het zaak om ook de adviseurs hiervoor te enthousiasmeren. Aegon, Argenta, ING, Lot Hypotheken en Ockto pakken dit nu gezamenlijk op.

Bijna twee jaar geleden begon een aantal partijen uit de hypotheekketen met de Ockto Brondata Service voor het onderling uitwisselen van data via het HDN-netwerk. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een breed ondersteunde ketenoplossing en zijn al 10 hypotheekverstrekkers, 9 hypotheekketens, 4 adviespakketten, 3 hypotheekservicers en 2 CRM pakketten aangesloten op deze nieuwe standaard.

De bekendheid van de Brondata Service bij het intermediair kan echter beter, zo stellen Aegon, Argenta, ING, Lot Hypotheken en Ockto. Er wordt volgens hen nog maar beperkt geprofiteerd van de voordelen van hypotheekacceptatie op basis van de Ockto dataset. Daarom slaan eerdergenoemde marktpartijen nu de handen in één om adviseurs hierover in de komende maanden actief te informeren.

Voordelen Brondata Service

Dankzij de Brondata Service kan de door de consument aangeleverde dataset die gebruikt wordt voor hypotheekadvies, ook gebruikt worden voor de hypotheekacceptatie door hypotheekverstrekkers. Dit na toestemming van de adviseur én consument en volgens alle geldende regelgeving. De voordelen hiervan werken door in het gehele hypotheekproces. De digitale informatie uit brondata zorgt dat er door de consument minder losse documenten aangeleverd hoeven te worden. Daardoor verloopt het proces voor zowel consument, adviseur als hypotheekverstrekker sneller. Gegevens zijn immers sneller binnen, in één keer goed en direct in te lezen in de te gebruiken systemen.

Meer partijen dan je denkt

Steeds meer partijen binnen de hypotheekketen maken gebruik van brondata. Dat aantal is groter dan soms wordt gedacht. Gert Vasse, Account Director Ockto: “Steeds meer aanvragen worden gedaan op basis van brondata, daar zien we duidelijk een stijgende lijn in. Dit kunnen adviseurs doen door klanten uit te nodigen om persoonsgegevens aan te leveren met behulp van Ockto. Toch zijn adviseurs soms nog wat terughoudend in het gebruik van deze techniek. Veelgehoorde argumenten zijn dat nog niet genoeg hypotheekverstrekkers zijn aangesloten op de Brondata Service en dat nog een te beperkt aantal stukken komt te vervallen. Maar als je doorpraat blijken er toch veel meer partijen aangesloten dan waar adviseurs zich in eerste instantie bewust van zijn. En dit aantal blijft groeien, net als de verschillende stukken die hiermee zullen komen te vervallen.”

Elke dag een stukje beter

Dat er ook nog wat puntjes op de i moeten worden gezet wordt niet ontkend. Vasse: “Een oplossing die zo veel partijen en softwarepakketten in de keten raakt is altijd uitdagend. Maar ook dit wordt door de keten opgepakt voor het grotere belang. HDN heeft bijvoorbeeld de belangrijke rol op zich genomen om voor deze nieuwe standaard te zorgen dat werken met de Brondata Service door de hele keten soepel verloopt, en blijft verlopen, ongeacht welke leveranciers gebruikt worden. En met hypotheekservicers zoals Quion hebben we bijvoorbeeld ook diverse initiatieven lopen om te zorgen voor een goede adoptie.”

Stap op de rijdende trein

Volgens Robert Harreman, algemeen directeur Ockto, gaat het werken met brondata hoe dan ook de norm worden binnen de hypotheeksector. “De hypotheekketen blijft stevig verder digitaliseren. De voordelen voor de consument zijn groot, want hij weet veel sneller met zekerheid waar hij aan toe is, zonder daarvoor allerlei documenten aan te hoeven leveren. Voor de hypotheekverstrekkers betekent het werken met de Brondata Service een grote digitaliseringsslag. Die gaat niet overwaaien. Wij raden adviseurs dan ook aan om snel ervaring met deze nieuwe manier van werken op te doen. Onderzoek hoe je deze technologie optimaal in je werkwijze kan inpassen. Door dit goed in te zetten zorgen je voor een hoge klanttevredenheid, een flinke kostenbesparing en duurzame relevantie.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.