Advies Nibud: ruimere hypotheeknormen

1

Het Nibud adviseert om de hypotheeknormen in 2017 iets ruimer te nemen dan in 2016. Volgens het budgetinstituut hebben huishoudens volgend jaar meer ruimte voor hypotheeklasten.

Het Nibud schrijft dat in het adviesrapport Financieringslastnormen 2017, dat minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De koopkracht is volgens het instituut de afgelopen twee jaar weer toegenomen, door een combinatie van belastingverlagingen en een lage inflatie. Daardoor is een ‘lichte verruiming van de financieringslastpercentages’ mogelijk.

Het Nibud bepaalt de ruimte die een huishouden heeft voor woonuitgaven door het bruto inkomen te verminderen met de verschuldigde belastingen en premies, en met de overige kosten van levensonderhoud. Voor de hypotheeknormen van het komend jaar heeft het Nibud er rekening mee gehouden dat consumenten in 2017 een hypotheek mogen afsluiten tot maximaal 101% van de waarde van de koopwoning. Ook is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteaftrek met 0,5% in de hoogste schijf meegenomen. Komend jaar gaat deze van 50,5 naar 50%. De verwachte loonstijging is 1,6%.

Tweeverdieners meer laten lenen

De koopkrachtvooruitgang is in procenten redelijk verspreid over alle inkomens, maar in euro’s betekent het dat aan hogere inkomens meer hypotheek verstrekt kan worden.

Het Nibud adviseert in het rapport om tweeverdieners meer te laten lenen dan eenverdieners met hetzelfde inkomen. Achterliggende reden is dat het verschil in besteedbaar inkomen tussen tweeverdieners en eenverdieners elk jaar groter wordt. Dat komt door een aantal fiscale regelingen met het doel om de de arbeidsparticipatie te verhogen.

Het budgetinstituut staat in het rapport stil bij de huidige lage rente. Er kunnen daardoor hogere hypotheken verstrekt worden. Maar omdat de netto maandlasten toenemen bij een rentestijging, kan de betaalbaarheid van de hypotheek onder druk komen te staan. Het Nibud adviseert daarom om bij een hypotheek met een korte rentevasteperiode (onder de 10 jaar vast) te blijven rekenen met een minimale toetsrente van 5%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.