Adfiz ziet mogelijkheden in evaluatie provisieverbod

0

Adfiz is tevreden over thema’s die minister Dijsselbloem (Financiën) aan bod wil laten komen tijdens de evaluatie van het provisieverbod. De brancheorganisatie is met name benieuwd of de klant als gevolg van het provisieverbod ook betere besluiten neemt.

Deze week maakte minister Dijsselbloem in zijn brief aan de Tweede Kamer de thema’s voor de komende evaluatie van het provisieverbod in 2017 bekend. Adfiz: “De minister heeft drie goede thema’s te pakken voor zijn evaluatie. Dat geeft vertrouwen, de crux zit hem nu in hoe hij die thema’s gaat evalueren.”

De brancheorganisatie vindt dat de klant gebaat is bij een cultuur van klantgerichte advisering in plaats van productverkoop. “Het is goed als tegen het licht wordt gehouden of ongewenste sturing nu inderdaad ontbreekt, en natuurlijk wel in alle kanalen. Daarbij is de toegankelijkheid van dat klantgerichte advies voor grote groepen klanten van cruciaal belang.”

Toegankelijkheid van advies

Adfiz uit haar zorgen over de toegankelijkheid van advies, één van de door de minister genoemde thema’s. De vraag of de klant na het provisieverbod ook betere besluiten neemt als het gaat om zijn financiën vindt Adfiz dan ook essentieel. De brancheorganisatie heeft daarover al vaker haar zorgen geuit. “Denk aan consumenten die onvoldoende regelen doordat ze geen advies meer inwinnen, consumenten die te lang in bestaande producten blijven zitten en het gebrek aan waarborgen voor bewust keuzegedrag in het execution only kanaal.”

Adfiz gaat ervan uit dat de minister bij het onderzoeken van de toegankelijkheid van advies niet alleen naar de prijs van advies kijkt, maar het thema toegankelijkheid in volle breedte en vooral ook de gevolgen voor de klant ervan in de evaluatie meeneemt. “Wij zullen daar zeker een bijdrage aan leveren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.