
Gisteren werd het rapport met cijfers over de regeldruk in de financieel adviessector gepubliceerd en naar de Tweede Kamer gestuurd. “We vragen de politiek om nu daadkracht te tonen; niet blijven praten en onderzoeken, maar er ook wat aan doen”, aldus de reactie van Adfiz op de uitkomsten.
‘Vermindering van regeldruk begint met de eerste regel die je durft te schrappen’
Van de onderwerpen die voor onze sector in het rapport aan de orde komen, vraagt Adfiz het kabinet om als eerste de dubbele PE-eis en de stapeling van verplichte precontractuele informatie aan te pakken. Ludger de Bruijn, Senior Adviseur Public Affairs en Beleid / Bestuurssecretaris Adfiz: “Het is goed dat er een nulmeting ligt voor de regeldruk in onze branche. Uit het rapport blijkt dat de kosten voor regeldruk hoog zijn. De sectorspecifieke regels zijn een zorgpunt, omdat zij grotendeels voor de hoge regeldruk zorgen. In onze sector bepalen die zelfs ruim driekwart van de regeldrukkosten. Juist die regels moeten een prominente plek krijgen op de actieagenda van minister Beljaarts. Wij stellen voor om als eerste de dubbele PE-eis en de stapeling van verplichte precontractuele informatie aan te pakken. Regeldruk wordt weliswaar niet veroorzaakt door één individuele regel, maar vermindering van regeldruk begint wel met de eerste regel die je durft te schrappen.”
Transparant samenwerken
Adfiz roept de ministeries ook op om het proces tot vermindering van regeldruk transparanter te maken. De Bruijn: “Waarom in ambtelijke werkgroepen – achter gesloten deuren – zaken bestuderen in plaats van samen met branches naar oplossingen zoeken? Regels zijn er niet voor niets, maar beleidsdoelen kunnen vaak op meerdere manieren worden behaald. Kies dan voor de aanpak zonder onnodige regeldruk. Adfiz weet goed waar de disproportionaliteit ligt en waar praktische oplossingen kunnen worden gevonden.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.