Adfiz vraagt aandacht voor pensioen na scheiding

0

Adfiz legt op zijn website Finfin uit wat pensioengerechtigden moeten doen na een scheiding.

Wie tijdens zijn huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opbouwt, heeft na een scheiding recht op het opgebouwde pensioen. Dat geldt uiteraard voor beide partners. Bij een scheiding is het wel van belang dat hier duidelijke afspraken over worden gemaakt, zodat je krijgt waar je recht op hebt zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Zo zorg je ervoor dat de verdeling van het pensioen automatisch en eerlijk verloopt.

Na een echtscheiding hebben beide partners recht op (een deel van) het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit wordt bepaald door de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. De standaardverdeling gaat uit van een gelijke verdeling: 50% voor de een en 50% voor de ander. Deze verdeling wordt verevening genoemd. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Maak duidelijk afspraken

Als je gaat scheiden of net bent gescheiden is het maken van duidelijke afspraken van belang. Leg deze vast en geef ze binnen twee jaar na de scheidingsdatum door aan het pensioenfonds door middel van het vereveningsformulier. Het is belangrijk dat dit binnen twee jaar wordt gedaan, omdat alleen dan de uitbetaling van het pensioen automatisch via de pensioenuitvoerder loopt. Als je te laat bent of helemaal geen afspraken maakt, kan veel geld worden misgelopen. Het recht op dit pensioen wordt wel behouden, maar men moet dit dan mondeling met zijn of haar ex-partner regelen wat kan leiden tot vervelende situaties.

Wat verder te regelen?

Hoe conflicten te voorkomen en welke stappen moeten worden gezet om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is, wordt geïllustreerd in de animatie van Mijnpensioenoverzicht.nl die hieronder te bekijken is. Op de website van Mijnpensioenoverzicht staat bovendien alle informatie over het opgebouwde pensioen. Als er toch nog vragen resteren, kunnen deze vrijblijvend aan een onafhankelijk financieel adviseur van Adfiz of de eigen adviseur worden gesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar