Adfiz: ‘Voldoende ruimte voor gebruik BSN’

0

Adfiz ontvangt nog regelmatig vragen vanuit de markt over het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN) onder de nieuwe AVG-privacyregels. Hoe het nu precies zit met het BSN-nummer en de AVG licht de brancheorganisatie op haar website nog een keer toe.

Begin juli antwoordde het Ministerie van Financiën de Contactgroep Automatisering dat zij geen aparte wettelijke grondslag zal bevorderen voor adviseurs en bemiddelaars om het BSN te mogen gebruiken. Volgens Adfiz is vervolgens de misvatting ontstaan dat het BSN helemaal niet verwerkt mag worden door financieel adviseurs.

Adfiz: “Het verwerken van het Burgerservicenummer mag alleen voor doeleinden die per wet bepaald zijn. In sommige situaties moet je als financieel adviseur het BSN dus verwerken. Uiteraard schrijft de wet niet voor dat de onafhankelijk financieel adviseur in die situaties een rol móet hebben. Logischerwijs geeft de wet de adviseur dan ook geen wettelijke plicht om het BSN te verwerken. Hierdoor is waarschijnlijk het misverstand ontstaan dat adviseurs het BSN niet mogen verwerken. Het ontbreken van de wettelijke plicht om het BSN te verwerken wil niet zeggen dat je geen recht hebt om het BSN te gebruiken.”

Autoriteit Persoonsgegevens

Adfiz heeft dit vervolgens besproken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op de website valt te lezen dat die heeft vastgesteld dat een adviseur tegenover een burger optreedt als adviseur en tegenover de aanbieder als gemachtigde van die burger. Vervolgens citeert Adfiz de AP: “Als in die verhouding voor het uiteindelijk af te nemen financieel product het BSN wettelijk moet worden verwerkt door de financiële instelling, dan is de financieel adviseur van de burger gemachtigd tot het gebruik van het BSN. De burger mag en moet het BSN in die situatie immers zelf ook aan de financiële instelling bekend maken.”

Dit betekent volgens Adfiz dat je als adviseur in al die situaties het BSN gewoon namens je klant mag doorgeven aan de aanbieder. “De AP benadrukt ook dat als de adviseur het BSN mag verwerken voor (de aanvraag van) een bepaald financieel product, dit niet betekent dat hij het BSN voor andere doelen, zoals zijn eigen administratie mag gebruiken. Er staat dus nergens dat de adviseur het niet mag verwerken, wel dat hij gehouden is aan dezelfde wettelijke situaties als de aanbieder.”

Interpretaties brief Financiën

In het antwoord van het Ministerie van Financiën staat volgens Adfiz alleen dat zij geen extra wettelijke grondslag voor alle adviseurs verschaft. Het antwoord van Financiën betekent volgens de brancheorganisatie dus niet dat je als financieel adviseur niets met het BSN-nummer mag.

Adfiz: “Wat het ministerie schrijft beperkt zich tot het feit dat zij geen aparte wettelijke grondslag speciaal voor adviseurs zal bevorderen. Het eerdere antwoord van de Autoriteit Persoonsgegevens biedt voldoende ruimte aan adviseurs om in situaties waarin verwerking van het BSN-nummer wettelijk noodzakelijk is dit ook te doen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.