Adfiz: ‘Positieve verwachtingen zijn uitgekomen’

0

De positieve verwachtingen voor 2019 zijn uitgekomen zo blijkt uit de Adfiz Nieuwjaarspeiling. Opnieuw groeien zowel de zakelijke als de particuliere omzet en klantenaantallen. Innovatie en risicomanagement winnen terrein op de prioriteitenkalender, waar actief klantbeheer opnieuw ruim bovenaan staat.

Volgens de brancheorganisatie zijn de omzetcijfers in lijn met de positieve verwachtingen voor 2019. Hoewel de realisatie nog beter uitpakt dan de verwachtingen (minder daling, meer stijging), heeft 2019 bij de meeste Adfiz-leden geleverd wat ze vorig jaar verwachtten.

Zakelijke markt

De omzet stijgt over de volle breedte van het bedrijf, waarbij met name de zakelijke markt bij de meeste kantoren (80%) voor (sterk) stijgende omzet zorgt (gemiddeld +17%). De verwachting is dat dit zich ook in 2020 voortzet (79% verwacht stijging omzet, 76% verwacht stijging in aantal klanten). Het aandeel zakelijk in de totale portefeuille is gestegen van 36 naar 40%. Ook schade en leven particulier, goed voor gemiddeld 36% van de omzet, stijgt bij 2/3 van de leden. Bij hypotheek is het beeld het meest verdeeld (52% stijg, 31% daalt).

Grotere kantoren

Opvallend is dat bij kantoren vanaf 6 fte veel vaker groei wordt gerapporteerd, maar dat bij de groeiende kantoren tot 5 fte de groei procentueel juist groter is. “Als we kijken naar kantoren met een dalende omzet, is er geen groot verschil naar kantoorgrootte. Hoewel het marktbeeld duidelijk positief is, geeft 1 op de 10 kantoren aan dat 2019 overall in de min gaat”, aldus Adfiz.

Prioriteiten

Aan de respondenten is gevraagd om hun prioriteiten voor 2020 aan te geven. De top 3 prioriteiten ziet er als volgt uit:

  1. Actief beheer portefeuille
  2. Groei in zakelijke markt
  3. Groei binnen bestaande klanten

Innovatie en risicomanagement stijgen flink qua prioriteit, groei met nieuwe en particuliere klanten verliezen prioriteit.

Een samenvatting van de resultaten en alle uitkomsten zijn hier te vinden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.