Adfiz op koers met meerjarenplan

0

“We proberen in Den Haag vooral duidelijk te maken dat dé financiële dienstverlener niet bestaat. Banken en verzekeraars zijn met al hun macht en invloed ook financiële dienstverleners. Maar die kun je echt niet een-op-een vergelijken met de ondernemende onafhankelijke zelfstandige adviseurs”, zegt Enno Wiertsema, directeur Adfiz in de nieuwste InFinance.

“Het zelfstandig onafhankelijke intermediair is al vaker doodverklaard, maar is nog steeds springlevend.”

In mei 2014 trad Enno Wiertsema aan als adjunct-directeur van Adfiz. Hij heeft in die hoedanigheid ook meegeschreven aan de toekomstvisie die Adfiz heeft vastgelegd in het meerjarenplan 2015-2020. Nadat hij per 1 december van dat jaar als opvolger van Hanneke Hartman werd benoemd tot algemeen directeur van de belangenorganisatie, werd Wiertsema tevens eindverantwoordelijk voor de uitvoering van deze plannen. Het lijkt hem goed af te gaan: Adfiz vernieuwt, is zichtbaarder en trekt weer nieuwe leden aan.

Inzicht geven

Vernieuwen, samenwerken en waarmaken zijn de kernwaarden van deze toekomstvisie. Adfiz kreeg in het verleden nogal eens het verwijt niet zichtbaar te zijn in de lobby. Leden wilden zien waar hun belangenorganisatie mee bezig was. Op dat vlak zijn er onder leiding van Wiertsema al de nodige stappen gezet en vernieuwingen doorgevoerd. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te merken in de communicatie richting de leden. Volgens Joerie van Looij, hoofd communicatie bij Adfiz, wordt de nieuwe communicatiestrategie positief ontvangen en geven de leden aan dat zij nu een veel beter inzicht hebben in wat Adfiz voor hen doet. “Dat hebben we al bereikt. Dit jaar willen we dit resultaat ook extern bereiken.”

Herstel van vertrouwen

Waar ook resultaten geboekt moeten worden is het herstel van vertrouwen. Wiertsema: “Daarin wil ik drie soorten vertrouwen onderscheiden. Die van de klant in de sector, van de sector in de wetgever en vice versa, van adviseurs in verzekeraars en vice versa. De eerste verdien je door goed je werk te doen, ofwel be good and tell it. De tweede bereik je door in de belangenbehartiging telkens weer te laten zien dat er stappen worden gemaakt en die laatste bereik je door samen goed voor die klant te zorgen. Natuurlijk zijn er verzekeraars die rechtstreeks zullen gaan, het merendeel ziet echter de waarde van het advies en zal daarnaar handelen.

Laat je als adviseur niet leiden door doemscenario’s. Het zelfstandig onafhankelijke intermediair is al vaker doodverklaard, maar is nog steeds springlevend. Met alle problemen en bedreigingen die er zijn, vind ik dat de toekomst er goed uitziet. De waarde van advies wordt breder onderkend, maar dit proces gaat langzaam, we zijn er nog lang niet.”

Appels en peren

De vertegenwoordiging van een achterban gaat voor Adfiz verder dan alleen de eigen leden, zegt Wiertsema. “Wij praten namens alle onafhankelijke adviseurs. Onze leden hebben binnen deze marktbrede achterban wel meer invloed omdat zij het beleid van de vereniging bepalen en daarmee deels ook de agenda. Moeten wij als Adfiz in de lobby een keuze maken, dan staat het belang van onze leden voorop. Dat is het belang van adviseurs die bewust hebben gekozen het klantbelang centraal te stellen in hun organisatie en actief bezig zijn hun bedrijf aan alle nieuwe ontwikkelingen aan te passen. Dat is ook de reden dat deze adviseurs zich bij een branchevereniging hebben aangesloten. Daar kunnen ze sparren met vakgenoten die eenzelfde visie nastreven.”

Welk ledenbelang zou Adfiz op dit moment onder de aandacht van de politiek willen brengen? “We proberen de mensen in Den Haag op dit moment vooral duidelijk maken dat dé financiële dienstverlener niet bestaat. Banken en verzekeraars zijn met al hun macht en invloed ook financiële dienstverleners. Die kun je niet een-op-een blijven vergelijken met de ondernemende onafhankelijke zelfstandige adviseurs. In de perceptie van de politiek vallen ze echter nog steeds onder dezelfde noemer.”

Lees het hele interview met Enno Wiertsema in de nieuwste InFinance die vandaag is verschenen. Daarin ook aandacht voor de evaluatie van het provisieverbod, de sterke lobby van Adfiz en de functie van een branchevereniging in deze tijd. Ligt InFinance nog niet op je bureau, mail de redactie en je ontvangt een digitale versie van het interview: a.klein@3xi.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.