Adfiz: ‘Noodklok wordt te vroeg geluid’

0

Bureau DFO, Scildon en BNP Paribas Cardif hebben een analyse gepubliceerd waarin ze verklaringen zoeken voor een daling in de nieuwe productie van ORV’s en woonlastenbeschermers. Adfiz schrijft in een reactie dat de drie partijen voorbarig zijn met het luiden van de noodklok over deze kwestie.

Adfiz: “Het is natuurlijk goed als zo’n daling aandacht krijgt, maar dan moet je dat eerst goed onderzoeken en niet meteen de noodklok luiden en bij de toezichthouder neerleggen. Deze manier van werken vinden wij te snel, niet goed gefundeerd en niet goed doordacht. De daling die DFO en de twee verzekeraars zeggen waar te nemen, is ingezet in een periode met veel grote veranderingen zoals het provisieverbod, schandalen rond ORV’s/woonlastenbeschermers én forse aanscherping van de leennormen. Hoe voor de conclusie over de daling van het aantal consumenten met een ORV is gerekend met oversluiters en verhuizers, is bovendien onduidelijk. Voor zover er al sprake zou zijn van een forse daling, is het de vraag hoe schadelijk dit is. In de oproep wordt hier niet of zeer beperkt op ingegaan.”

Nader onderzoek

“Daarmee is het luiden van de noodklok op dit moment voorbarig”, vindt de brancheorganisatie. “Wel is zinvol om goed in kaart brengen hoe groot een daling is, in hoeverre die daling onwenselijk is en wat de echte oorzaken zijn. Wij herkennen namelijk de trend dat de invoering van provisieverbod tot een druk op kosten, snelheid en eenvoud heeft geleid, terwijl leidraden van de AFM juist zware eisen stellen aan de bewijslast voor het gegeven advies voor een specifiek product. Dit zet druk op de toegang tot advies. Nader onderzoek is dus op zijn plaats. Adfiz stimuleert dit nader onderzoek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.